Aurajoesta sukelletaan moottoripyörä

Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat nostavat tulevana perjantaina Aurajoen pohjasta moottoripyörän. Pinnanalaiset siivoustalkoot jatkuvat Turun päivän perinteisessä Aurajokea siivotaan sukeltaen -tapahtumassa. Sukellustapahtuman yhteydessä järjestetään viime vuoden tapaan Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoot, ja asukkaita kannustetaan siivoamaan rantoja juhlakuntoon koko Turun päivän viikon ajan.

Aurajokea siivotaan sukeltaen jälleen Turun päivänä, sunnuntaina 19. syyskuuta Kirjastosillan ja Auransillan väliseltä alueelta. Turun seudun vapaaehtoiset sukeltajat pulahtavat sameaan jokiveteen naaraamaan vedestä ylös kaikenlaista sinne kuulumatonta. Tapahtumaa edeltävänä perjantaina Kirjastonsillan kupeesta nostetaan sukeltajien ja nosturiauton voimin ylös todennäköisesti moottoripyörä. Menopeli löytyi pohjasta, kun Aurajokea sukellettiin siivousmielessä Itämeripäivänä 28. elokuuta.

– Moottoripyörä – tai voihan se skootterikin olla – jätettiin odottamaan Turun päivän sukellusta, sillä Itämeripäivänä oli kova tuuli ja virtaukset, eikä sitä olisi saanut nostettua ilman nosturiauton apua, sukellustapahtuman puuhamies, konkarisukeltaja Jouko Moisala kertoo.

Jokea on haravoitu romusta etukäteen

Aurajoen sukellustempausta on järjestetty jo lähes 30 vuoden ajan, ja vuosien saatossa joesta on nostettu valtava määrä romua. Tapahtumalla halutaan muistuttaa kaupunkilaisia siitä, ettei jokeen nakattu roska häviä, vaikka se katoaisikin syvyyksiin.

DG-Diving Group on haravoinut jokea romusta etukäteen viistokaiun avulla. Samaa tarkoitusta varten sähköpotkulautayhtiö Voi Technology on lahjoittanut Turun seudun sukeltajille kaikuluotaimella varustetun vedenalaisen kameran. VoiKalaksi nimetystä jäljittimestä toivotaan apua sähköpotkulautojen ja myös muiden jokeen heitettyjen esineiden etsinnässä.

– Aurajoen sameissa vesissä sukeltaminen on erittäin raskasta ja on hienoa, jos VoiKalasta on apua pohjatyöhön eli nostettavien esineiden paikallistamiseen ennen varsinaista sukellusta, Moisala toteaa.

Viime vuonna joesta on sukellettu pyörien lisäksi sähköpotkulautoja. Voin operatiivinen johtaja Reetta Alastalo kertoo, että yhtiölle on tärkeää saada sen omistamat potkulaudat mahdollisimman nopeasti pois vesistöistä.

– Toivoisimme tietenkin, ettei sukellustyötä tarvitsisi tehdä ja ihmiset ymmärtäisivät, että lautojen heittäminen veteen ei tee kiusaa potkulautayhtiöille vaan ympäristölle, Alastalo muistuttaa.

Rannat yhdessä juhlakuntoon Turun päivän viikolla

Sukelluksen yhteydessä järjestetään Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoot, jotka kannustavat kaikkia turkulaisia siivoamaan omia lähirantojaan roskista Turun päivän viikolla ja raportoimaan kerätyt roskat uudella Siisti Biitsi -sovelluksella.

– Siivoustalkoot huipentuvat Turun päivänä, jolloin talkoovälineitä voi hakea Apteekkimuseon lähettyvillä olevalta PSS ry:n ja Voin infopisteeltä ja lähteä siivoamaan Aurajoen rantaa samalla, kun sukeltajat nostavat roskaa joesta, PSS ry:n projektikoordinaattori Julia Jännäri sanoo.

Jokivartta siivotaan talkoovoimin Turun päivän viikolla myös Aurajokisäätiön Aurajoen opastuskeskus Myllärintalolla Halistenkoskella, josta saa hakea lainaksi siivousvälineitä Mylläritalon aukioloaikoina. Kaikki joesta ja rannoilta kerätyt roskat kuljetetaan LSJH:n Topinojan lajitteluasemalle, jossa ne lajitellaan kierrätykseen. Lajitteluneuvontaa on Turun päivänä tarjolla LSJH:n neuvontapisteellä Vanhalla Suurtorilla.

Sukellustapahtuma palkittu ympäristöpalkinnolla

Sukeltajaliitto palkitsi Aurajoen siivoustempaus sukeltaen -tapahtuman vuonna 2018 ympäristöpalkinnollaan: tempaus tavoittaa vuosittain suuren määrän silmäpareja ja toimii samalla ympäristökasvattajana ja herättelijänä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä turkulaiset sukellusseurat vapaaehtoisine sukeltajineen, Aurajokisäätiö, Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Turun kaupungin Itämerihaaste. Turun päivän siivoustalkoissa ovat tänä vuonna mukana myös Arjasmaa Yhtiöt Oy, DG-Diving Group, Pidä Saaristo Siistinä ry, Turun Haalarituote Oy, Turun Naispoliisilaulajat, Ursuit Oy ja Voi Technology.

Aurajokea siivotaan sukeltaen Kirjastonsillan ja Auransillan väliseltä osuudelta Läntisen rantakadun puolella Turun päivänä 19.9.2021 klo 12–14. Järjestäjät muistuttavat tapahtumaan osallistuvia turvavälien tärkeydestä. Sukellusta voi seurata molemmin puolin Aurajokea. Turun Naispoliisilaulajat esiintyvät Kirjastonsillan kupeessa klo 13. Katso video.