Aurajokea siivotaan sukeltaen Talviuinnin SM-tapahtumassa

Perinteisesti Turun päivänä järjestetty Aurajoen siivoustempaus sukeltaen tempaistaan nyt ensimmäistä kertaa keskellä talvea. Aurajokea siivotaan sukeltaen Talviuinnin SM-tapahtumassa torstaina 31.1.2019. Siivoustempaus palkittiin viime vuonna Sukeltajaliiton ympäristöpalkinnolla.

Turun seudun sukeltajat siivoavat Aurajokea romusta Talviuinnin SM-tapahtuman avannossa torstaina 31.1. klo 14–16. Kilpailijoita varten tehty avantouintiallas sijaitsee Aurajoen Jokisataman vierasvenesatamassa, osoitteessa Läntinen rantakatu 55–57. Sukeltajien joesta nostamat romut ladotaan altaan viereen tuodulle jätelavalle, jonka äärellä kaupunkilaiset voivat käydä niitä ihmettelemässä. Romut toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kautta kierrätykseen.

– Vastaavanlaista Aurajoen puhdistusta ei ole aikaisemmin talvella tehty. Paikka ja tilanne vaikuttivat niin erikoisilta ja olosuhteet mielenkiintoisen haastavilta, että päätimme lähteä mukaan. Siivoussukelluksen lisäksi Turun NMKY:n Sukellusjaosto on turvavalmiudessa varsinaisten kisojen aikana, tapahtuman puuhamiehenä toimiva konkarisukeltaja Jouko Moisala kertoo.

Aurajoen siivoustempauksen Talviuinnin SM-kisojen yhteydessä järjestävät Turun seudun sukeltajat, Aurajokisäätiö, Itämerihaaste, Lounais-Suomen Jätehuolto, Saaristomeren Suojelurahasto, Talviuinnin SM-kilpailut, Turun Seudun Hyötykuljetus ja Turun Vesihuolto Oy.

Keskustelua, keittoa ja haasteuinti

Tapahtuman infopisteellä on mahdollista keskustella Saaristomereen, ympäristöön ja sukellukseen liittyvistä asioista. Turun Vesihuolto Oy tarjoaa tapahtumassa lämmintä mehua ja keittoa 300 ensimmäiselle. Talviuinnin SM-kilpailujen yhteydessä järjestetään lisäksi seutukunnan eri organisaatioille suunnattu haasteuinti perjantaina 1.2. klo 14–16.30. Osa haasteuinnin tuotosta lahjoitetaan Saaristomeren Suojelurahastolle.

Aurajokea on siivottu sukeltaen yli 25 vuoden ajan. Perinteisesti tapahtuma on järjestetty Turun päivänä. Vuosien saatossa joesta on nostettu valtava määrä kaikenlaista romua polkupyöristä puistonpenkkeihin, ostoskärryihin ja juomatölkkeihin. Tapahtumalla halutaan muistuttaa kaupunkilaisia siitä, ettei jokeen nakattu roska häviä, vaikka se katoaisikin syvyyksiin. Syksyllä 2018 Sukeltajaliitto myönsi ympäristöpalkintonsa Turun perinteikkäälle sukellustempaukselle.

HUOM: Sukelluksella on pakkasraja! Sukellusta ei järjestetä, mikäli pakkasta on tyynellä säällä -10 astetta. Tuulisella säällä pakkasraja on -5 astetta. Sukelluksen mahdollisesta peruuntumisesta ilmoitetaan tapahtuman FB-sivulla torstaina 31.1.2019 osoitteessa: www.facebook.com/events/291375978238105. Tapahtumaa voi hakea Facebookissa nimellä Aurajoen siivoustempaus sukeltaen Talviuinnin SM-tapahtumassa. Infopiste sekä keitto- ja mehutarjoilu järjestetään, vaikka sukellustempaus ei sääolosuhteista johtuen toteutuisikaan.

Aurajoen siivoustempaus sukeltaen Talviuinnin SM-kisoissa 31.1.2019 klo 14–16, Läntinen rantakatu 55–57.