Aurajokea siivotaan sukeltaen Turun päivänä 16.9.

Turun seudun sukeltajat siivoavat Aurajokea romusta ja roskista jälleen Turun päivänä, tulevana sunnuntaina.

Vapaaehtoiset sukeltajat siivoavat jokea romusta ja roskista Auransillan ja siltaa lähimmän ravintolalaivan väliseltä alueelta Turun päivänä 16.9. klo 12–14. Joesta nostetut romut ladotaan Kahvila Paawon viereen tuodulle jätelavalle, jonka äärellä kaupunkilaiset voivat käydä niitä ihmettelemässä. Romut toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Topinojan jätekeskukseen, jossa ne lajitellaan kierrätykseen.

Aurajokea on siivottu sukeltaen yli 25 vuoden ajan. Vuosien saatossa joesta on nostettu valtava määrä kaikenlaista romua polkupyöristä puistonpenkkeihin, ostoskärryihin ja juomatölkkeihin. Tapahtumalla halutaan muistuttaa kaupunkilaisia siitä, ettei jokeen nakattu roska häviä, vaikka se katoaisikin syvyyksiin.

– Historian saatossa Aurajokea pidettiin pitkään avoviemärinä. Nykyään meidän tulisi jo tiedostaa, että osa jätteistä ja roskista kulkeutuu jokea pitkin Saaristomereen ja että muoviaikakausi on myös tuonut muovijätteen haitat ympäristölle, Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Sinikka Paulin muistuttaa.

Viime vuonna saaliiksi saatiin runsas roskamäärä.

– Haluamme näyttää ihmisille konkreettisesti, miten paljon roskaa joessamme on. Toiveena on, että ihmiset havahtuisivatja saalis alkaisi vähetä. Aina ei tarvitsisi lavallista romua tulla, tapahtuman puuhamiehenä toimiva Jouko Moisala pohtii.

Tapahtuman järjestävät Turun seudun sukeltajat, Aurajokisäätiö ja Lounais-Suomen Jätehuolto. Talkoissa ovat tänä vuonna mukana myös DG-Diving Group, Itämerihaaste, Kahvila Paawo, Saaristomeren Suojelurahasto sekä Turun Seudun Hyötykuljetus. Tapahtuma on osa Turun päivän ohjelmaa. Aurajoen sukellussiivoustalkoilla otetaan osaa myös kansainväliseen Coastal Cleanup Day -päivään, joka järjestetään vuosittain syyskuun kolmantena lauantaina.

Tapahtuman infopisteellä on mahdollista keskustella Aurajokeen, ympäristöön ja sukellukseen liittyvistä asioista. Tapahtuman puolivälissä klo 13 Saaristomeren Suojelurahasto julkistaa nuorille suunnatun Minun Saaristomereni-valokuvauskilpailun voittajan.

Järjestäjät toivottavat kaikki Aurajoen ystävät tervetulleiksi seuraamaan sukellusta ja katsomaan, mitä joesta tänä vuonna nousee.