Jätehuollon perusmaksu

Jätehuollon perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, jolla katetaan kotitalouksille asiointihetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja ja jätehuollon viranomaistoimintaa.

Perusmaksua vastaan asukkaat saavat tuoda vaaralliset jätteet mantereella ja saaristossa kiertäviin keräyksiin sekä 17 kiinteään vastaanottopaikkaan. Lääkejätteet voi viedä apteekkeihin ilman erillistä maksua. Perusmaksutuloilla järjestetään jäteneuvontaa kouluilla, taloyhtiöissä ja tapahtumissa sekä tuotetaan jäteoppaita ja Huomiselle-asukaslehti, joka jaetaan kaikkiin koteihin. Perusmaksulla rahoitetaan myös LSJH:n kierrätyspisteitä sekä lajitteluasemien ja jätekeskusten ylläpitoa ja asiakaspalvelua. Näiden lisäksi perusmaksulla rahoitetaan kuntien yhteisen jätehuoltoviranomaisen toimintaa.

Usein kysyttyä jätehuollon perusmaksusta

Perusmaksun määrääminen ja maksuluokat

Perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, joka määrätään asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistajalle tai käyttäjälle. Maksu määrätään asunnon 1. tammikuuta omistaneelle tai sitä käyttäneelle henkilölle.

Perusmaksun suuruus määräytyy kiinteistön asuinhuoneistojen lukumäärän ja käyttötarkoituksen perusteella seuraavasti:

MaksuluokkaPerusmaksu (€/asunto/vuosi)
Omakoti- ja pientalot23,85
Asunto-osakeyhtiöt, 4 huoneistoa tai enemmän18,00
Asunto-osakeyhtiöt, 10 huoneistoa tai enemmän16,00
Asunto-osakeyhtiöt, 20 huoneistoa tai enemmän12,50
Vapaa-ajan asunnot15,00
Asuntola-asunnot, palveluasunnot15,00
Asumattomat omakoti- ja pientalot15,00

Hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %).

Taloyhtiöiden maksut

Asunto-osakeyhtiön maksut perustuvat kiinteistöllä sijaitsevien asuinhuoneistojen lukumäärään. Jos asunto-osakeyhtiön osakkeet on tarkoitettu vapaa-ajan asumiseen, määrätään asunto-osakeyhtiölle perusmaksut vapaa-ajan asuntojen maksuluokan mukaan.

Lue lisää taloyhtiön perusmaksusta