Hae jätteitä tai selaa luetteloa

Asbesti

  • asbestiputket ja -levyt
  • muut asbestia sisältävät materiaalit, kuten eristeet, tasoitteet, laastit, maalit ja liimat sekä muovimatot, kaakelit ja palo-ovet

Asbesti on kuitumainen mineraali, jota on käytetty rakennusmateriaaleissa 1920- luvulta aina vuoteen 1994 asti, jolloin sen käyttö kiellettiin. Kaikki asbestin purkutyö on luvanvaraista ja se on teetettävä ammattilaisilla. Jäte, jonka epäillään sisältävän asbestia, luokitellaan turvallisuussyistä asbestiksi.

Käsittely

Asbestipölyä ja –kuitua sisältävä jäte on erityiskäsittelyä vaativaa jätettä. Asbestia ei saa laittaa muiden jätteiden sekaan, vaan se pitää pakata erikseen. Asbestijätettä käsiteltäessä on suositeltavaa käyttää P3-luokan hengityssuojainta.

Pakkaaminen

Ennen lajitteluasemalle tuomista tulee asbesti pakata huolellisesti ja tiiviisti muoviin tai vahvaan, tiiviiseen säkkiin, sulkea se hyvin ja merkitä päälle “Asbestijätettä. Pölyn hengittäminen vaarallista / Asbestavfall. Farligt att inandas”.

Pakkaukseen voit käyttää esimerkiksi lasikuituvahvisteisia tai vastaavan lujuisia säkkejä, kuljetusta purkamista kestäviä vahvoja muoveja (esimerkiksi kaksi vahvaa jätesäkkiä päällekkäin) tai kannellisia ja pannalla suljettavia tynnyreitä.

Asbesti tulee pakata niin, että pakkaus ei rikkoudu missään käsittelyn vaiheessa eikä siitä pääse pölyä ilmaan. Pakkaukset on puhdistettava huolellisesti asbestipölystä ennen autoon kuormaamista. Puutteellisesti pakattua asbestijätettä ei oteta vastaan. Tiivis pakkaaminen on tärkeää, jotta terveydelle vaarallisia asbestikuituja ei pääse vapautumaan hengitysilmaan käsittelyn yhteydessä.

Vastaanotto

Pieniä määriä asbestia otetaan vastaan kaikilla lajitteluasemilla. Vastaanottoraja on 200 l. Tätä suurempia määriä otetaan vastaan ainoastaan Korvenmäen jätekeskuksessa. Huomioithan, että pyörillä liikkuva lajitteluasema Siira ei vastaanota asbestia.

Asbestin aiheuttaman merkittävän terveysriskin vuoksi emme velvoita työntekijöitämme auttamaan asiakkaita asbestikuorman purkamisessa. Tällä pyrimme minimoimaan työntekijöiden altistumisen asbestipölylle.

Mitä jätteelle tapahtuu:

Asbesti loppusijoitetaan turvallisesti erilliselle alueelle kaatopaikalle ja peitetään välittömästi.

Vastaanottomaksu:

Maksullinen jäte. Ks. hinnasto.

Vastaanottopaikat:

Lajitteluasema, Jätekeskus

Kirjoita osoitteesi alla olevaan kenttään nähdäksesi lähimmät kierrätyspisteesi