Hae jätteitä tai selaa luetteloa

Haitalliset vieraslajit

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisen mukana luontaiselta esiintymisalueeltaan uusille alueille levinneitä kasveja, eläimiä tai muita eliöitä, jotka uhkaavat luonnon monimuotoisuutta ja/tai aiheuttavat huomattavaa taloudellista, sosiaalista tai esteettistä haittaa. Tällaisia ovat esimerkiksi jättipalsami, jättiputki, komealupiini, kurtturuusu ja espanjansiruetana. Lisätietoa vieraslajeista ja niiden torjunnasta löydät Vieraslajiportaalista.

  • Vieraslajijätteen kuljettamiseen sisältyy aina leviämisriski, joten hävitä vieraslajijätteet löytöpaikalla, jos mahdollista.
  • Pakkaa vieraslajit huolellisesti tiiviisti suljettuun tuplajätesäkkiin.
    • Katso kurtturuusujätteen pakkausohje.
    • Tuo lajitteluasemalle vieraslajijätteenä.
    • Käsittele vieraslajijätettä erityisen huolellisesti, jotta leviämisen mahdollistavia kasvinosia tai munia ei pääse ympäristöön.
  • Jos kaivat vieraslajien kasvustoja, juurakkoja ja maa-ainesta yhtenä massana ylös, tulee kasvinosat erotella maa-aineksesta jo syntypaikalla. Maa-ainesta, juurakoita ja risuja sekaisin sisältäville kuormille ei pystytä tarjoamaan vastaanottoa.

Ohjeistuksen mukaan pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan kaikilla lajitteluasemilla veloituksetta. Suurkuormia vastaanotetaan ainoastaan Korvenmäen ja Topinojan jätekeskuksissa ja vastaanotto koskee vain maa-aineettomia kuormia. Suurkuormat vastaanotetaan polttokelpoisen jätteen hinnalla.

Huomioi, että vieraslajijätekuorma on asianmukaisen pakkaamisen lisäksi hyvä peittää kuljetuksen ajaksi esimerkiksi kuomulla tai pressulla. Tämä pienentää leviämisriskiä.

Vastaanottomaksu:

Pienkuormat vastaanotetaan maksutta, suurkuormat polttokelpoisen jätteen hinnalla.

Vastaanottopaikat:

Lajitteluasema, Jätekeskus

Kirjoita osoitteesi alla olevaan kenttään nähdäksesi lähimmät kierrätyspisteesi