Hae jätteitä tai selaa luetteloa

Espanjansiruetana

Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji, joka leviää helposti haravointijätteen, kompostien, kasvien ja maa-aineksen mukana. Lisätietoa espanjansiruetanasta ja sen torjunnasta löydät Vieraslajiportaalista.

  • Vieraslajijätteen kuljettamiseen sisältyy aina leviämisriski, joten hävitä vieraslajijätteet löytöpaikalla, jos mahdollista.
  • Käsittele vieraslajijätettä erityisen huolellisesti, jotta leviämisen mahdollistavia kasvinosia tai munia ei pääse ympäristöön.
  • Hävitä kuolleet etanat hautaamalla ne pihalle 0,5 m syvyyteen. Vaihtoehtoisesti voit lajitella vähäiset määrät kuolleita etanoita kiinteistön polttokelpoisen jätteen astiaan, tiiviisti suljettuun muoviseen astiaan (esim. mehukanisteriin) tai tuplajätesäkkiin pakattuina.
  • Tuo suuremmat määrät espanjansiruetanan esiintymisalueelta tulevaa haravointi- ja kasvijätettä lajitteluasemalle vieraslajijätteenä. Pakkaa tiiviisti suljettuun tuplajätesäkkiin.
  • Huomioi, että espanjansiruetanan esiintymisalueilta ei saa kuljettaa maa-ainesta muualle leviämisriskin vuoksi. Maa-ainesta ja haitallisia vieraslajeja sekaisin sisältäville kuormille ei myöskään pystytä tarjoamaan vastaanottoa.

Ohjeistuksen mukaan pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan kaikilla lajitteluasemilla veloituksetta. Suurkuormia vastaanotetaan ainoastaan Korvenmäen ja Topinojan jätekeskuksissa ja vastaanotto koskee vain maa-aineettomia kuormia. Suurkuormat vastaanotetaan polttokelpoisen jätteen hinnalla.

Huomioi, että vieraslajijätekuorma on asianmukaisen pakkaamisen lisäksi hyvä peittää kuljetuksen ajaksi esimerkiksi kuomulla tai pressulla. Tämä pienentää leviämisriskiä.

Jäte kuuluu seuraavaan jätelajiin:

Haitalliset vieraslajit

Vastaanottopaikat:

Lajitteluasema, Jätekeskus

Kirjoita osoitteesi alla olevaan kenttään nähdäksesi lähimmät kierrätyspisteesi