Hae jätteitä tai selaa luetteloa

Kurtturuusu

Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, joka leviää siementen sekä puutarhajätteen tai maa-aineksen mukana olevien juurakonpalojen avulla. Lisätietoa kurtturuususta ja sen torjunnasta löydät Vieraslajiportaalista.

  • Vieraslajijätteen kuljettamiseen sisältyy aina leviämisriski, joten hävitä vieraslajijätteet löytöpaikalla, jos mahdollista.
  • Käsittele vieraslajijätettä erityisen huolellisesti, jotta leviämisen mahdollistavia kasvinosia ei pääse ympäristöön.
  • Pakkaa juurakot ja juurenpalat tiiviisti suljettuun tuplajätesäkkiin. Tuo lajitteluasemalle vieraslajijätteenä.
  • Pakkaa kiulukat (siemenkodat/ruusunmajat) samaan tuplajätesäkkiin juurakoiden kanssa tai tiiviisti suljettavaan muoviseen pakkaukseen, kuten mehukanisteriin. Tuo lajitteluasemalle vieraslajijätteenä.
  • Varret, joissa ei ole kiulukoita(siemenkotia/ruusunmarjoja) tai juurenpaloja, eivät vaadi pakkaamista. Tuo lajitteluasemalle risujätteenä.
  • Jos kaivat kurtturuusukasvustot, juurakot ja maa-aineksen yhtenä massana ylös, tulee kasvinosat erotella maa-aineksesta jo syntypaikalla. Maa-ainesta, juurakoita ja risuja sekaisin sisältäville kuormille ei pystytä tarjoamaan vastaanottoa.

Huomioi, että vieraslajijätekuorma on asianmukaisen pakkaamisen lisäksi hyvä peittää kuljetuksen ajaksi esimerkiksi kuomulla tai pressulla. Tämä pienentää leviämisriskiä.

Ohjeistuksen mukaan pakattuja vieraslajien pienkuormia vastaanotetaan kaikilla lajitteluasemilla veloituksetta. Suurkuormia vastaanotetaan ainoastaan Korvenmäen ja Topinojan jätekeskuksissa ja vastaanotto koskee vain maa-aineettomia kuormia. Suurkuormia ei tarvitse pakata erikseen jätesäkkeihin, vaan kuormien huolellinen peittäminen kuljetuksen ajaksi riittää. Suurkuormat vastaanotetaan polttokelpoisen jätteen hinnalla.

Jäte kuuluu seuraaviin jätelajeihin:

Haitalliset vieraslajitRisut

Vastaanottopaikat:

Lajitteluasema, Jätekeskus

Kirjoita osoitteesi alla olevaan kenttään nähdäksesi lähimmät kierrätyspisteesi