Jouluisen lajittelun aakkoset

Joulun jätteiden lajitteluun löydät apua tästä pikaohjeesta.

Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine

Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan. Muistathan, ettei uuden vuoden tina ole metalli vaan vaarallinen jäte!

Amaryllis

Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei saa laittaa biojätteen joukkoon. Mullan voi laittaa omalle pihalle tai kompostoriin, tai vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan. Polttokelpoiseen jätteeseen lajitellaan myös rikkinäiset kukkaruukut.  Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.

Glögitölkki

Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin. Lasiset glögipullot voi kierrättää pakkauslasina. Viiniglögipullot otetaan vastaan kauppojen palautusautomaatteihin. Muistathan irrota korkit sekä tölkeistä että pulloista ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovipakkaus- tai metallinkeräysastiaan.

Hautakynttilä

Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea paikka myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen. Jätettä voi vähentää käyttämällä lasinen hautakynttilä uudestaan laittamalla sisälle uuden kynttilän. Led-hautakynttilät kuuluu rikki mennessään toimittaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen. Palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

Ilotulitteet

Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.

Joulukalenteri ja suklaarasia

Joulukalentereiden ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartongin keräykseen. Muoviosan ja -kääreet voi laittaa muovipakkausten keräykseen tai polttokelpoiseen jätteeseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä.

Joulukortit

Jos et halua jemmata saamiasi joulukortteja muistojen laatikkoon, ne lajitellaan paperinkeräykseen. Vanhat joulukortit soveltuvat myös mainiosti uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun.

Joulukuusi

Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen. Mikäli omistat muovikuusen, joka on kulkenut matkassa jo hyvän tovin, eikä sitä risaa kehtaa panna esille enää ensi vuonna, on oikea osoite metallinkeräysastia. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

Kinkun luu

Ruokahävikki pienenee, kun joulukinkun lopuista keittää pyhien jälkeen vaikka hernekeiton. Suurikokoiset luut kannattaa lopuksi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Pienemmät luut, kuten kanan luut, kelpaavat myös biojätteen joukkoon.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat

Rasva ei kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan. Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.

Kinkkutemppu-tempaus tuo tänäkin vuonna kinkunrasvan keräyspisteitä muun muassa Suomen kaikkien K-Citymarketien yhteyteen. Keräyspisteitä on 230 kappaletta ympäri Suomen. Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden alulle laittama, 14 toimijan yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Joulun 2018 alla kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta yli jääneet rasvat keräyspisteille 20.12.2018–7.1.2019. Keräyspisteisiin tuodusta paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Lopuksi paistinrasvasta valmistetun polttoaineen myynnistä saatu tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa www.kinkkutemppu.fi.

Kynttilänjämät

Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Muuten kynttilöiden jämät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Lahjapakkaus

Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit voi laittaa muovipakkausten keräykseen tai polttokelpoiseen jätteeseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.

Lahjapaperi

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin, jonka voit lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen.

Leivinpaperi

Tiesithän, että myös leivinpaperin saa laittaa biojätteeseen. Mikäli biojätettä ei kerätä erikseen, lajitellaan leivinpaperit polttokelpoisen jätteen astiaan.

Rikkinäiset lelut ja tavarat

Rikkinäiset lelut, koristeet ja vempaimet ovat tavallisesti polttokelpoista jätettä. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea osoite myös PVC-muovista valmistetuille tuotteille. Tunnistat PVC-muovin 03- tai 3 -merkinnästä. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueelta kerätty kotien päivittäinen polttokelpoinen jäte hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa. Patterilla, akulla tai virtajohdolla varustetut rikkinäiset lelut ja laitteet tulee kuitenkin palauttaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen – palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

Rosollipakkaus

Mikäli esimerkiksi rosollin ostaa kaupasta valmiina, kuuluu muovinen rosollipakkaus lajitella muovipakkausten keräykseen. Huuhdo pakkaus tarvittaessa haalealla vedellä. Mikäli pakkauksen puhdistus vaatii lämmintä vettä tai tiskiainetta, kannattaa se energian ja veden säästämiseksi lajitella ennemmin polttokelpoiseen jätteeseen. Muovipakkauksia kerätään osassa Rinki-ekopisteitä. Osalla taloyhtiöistä on muovipakkausastia omassa pihassa.

Tarpeeton tilpehööri

Toiko Joulupukki kielloista huolimatta turhakkeita? Lahjoita itsellesi tarpeettomat tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin, sillä jollain toisella voi olla niille käyttöä.

Tuikunkuori

Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi.

Tähtisadetikku

Käytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat jäähtyneet.

Uudenvuoden tina

Tinaa ei ole saanut Suomessa myydä enää maaliskuun 2018 jälkeen. Tinat eivät nimestään huolimatta ole tinaa, vaan enimmäkseen ympäristölle myrkyllistä lyijyä. Mikäli tinaa löytyy vielä kotoa, toimita se jätekeskuksiin, lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin.Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa sokerista.

Valosarja

Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen. Lajitteluasemien, jätekeskusten ja Ekotorien lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat nykyään myös suuremmat kaupat.

Lisää lajitteluohjeita tarjoaa jätteiden ABC, josta voi sanahakua käyttämällä etsiä oikean lajitteluohjeen mille tahansa jätteelle.