Kasiluokkalaiset syventyivät tekstiileihin

Vaatteet ja muoti ovat kiinnostavia juttuja monen nuoren mielestä. Tiistaina Salon Halikon Armfeltin koulun kahdeksasluokkalaiset saivat aiheeseen uusia näkökulmia, kun jätehuollon kiertoajelulla teemana oli tekstiilien kierrätys. Korvenmäen jätekeskukseen pystytetyssä näyttelyssä nuoret pohtivat keinoja vähentää syntyvän tekstiilijätteen määrää.

Toinen vierailukohde oli Salon alueen työttömät ry: tekstiiliverstas, jossa LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla vastaanotettua kotien poistotekstiiliä lajitellaan. Tekstiilit erotellaan täällä viiteentoista eri laatikkoon niiden puhtauden, laadun ja valmistusmateriaalien mukaan. Marjaana Ruuska kertoi koululaisille, mitä kaikkea uutta hyötykäyttöä vanhoille tekstiileille on jo löydetty. Keräykseen tuotujen tekstiilien joukossa on myös täysin virheettömiä ja sellaisenaan käyttöön kelpaavia vaatteita. Paljon on myös kauniita ja laadukkaita kankaita, joista käsityöläiset loihtivat uusia tuotteita. Osasta tekstiilejä tulee mekaanisen kierrätyksen jälkeen esimerkiksi askarteluhuopaa tai parketinalusmattoa. Myös pois irrotettaville napeille ja vetskareille oli löytynyt käyttöä: partiolaiset tarvitsevat ne leirille askartelumateriaaliksi. Se osa tekstiileistä, joille ei löydy sopivaa uutta käyttöä tai kierrätystapaa, käytetään muun jätteen mukana sähkön ja lämmitysenergian tuotantoon.

Lounais-Suomen Jätehuolto tarjoaa kaikille alueen 8.-luokkalaisille tutustumisretken jätehuollon toimipaikkoihin. Keväisin kierroksille kutsutaan Turun ja Salon koulujen oppilaita, syksyllä ovat vuorossa muut kunnat.

Kiinnostaako tekstiilien kierrätys? Lue lisää LSJH:n ja Turun AMK:n yhteisestä pilottihankkeesta täältä: www.poistotekstiili.fi

Näin tekstiilijäte lajitellaan: Poistotekstiilien lajitteluohjeet