Kasiluokkalaisille kierrätysoppia kiertoajeluilla ja LSJH:n vierailukeskuksessa

Kahdeksansien luokkien perinteiset jätehuoltoaiheiset kiertoajelut alkavat ensi viikolla. Kierroksille osallistuvat oppilaat pääsevät tutustumaan jätekeskukseen ja paikalliseen kierrätyskeskukseen. Lajitteluun nuoria kannustetaan LSJH:n Vierailukeskus Kahmarissa, jossa järjestetään muina aikoina tilauksesta maksutonta ja räätälöityä jäteneuvontaa toimialueelta tuleville asukasryhmille.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) perinteisille kiertoajeluille osallistuu kuluvan syksyn aikana 8.-luokkalaisia Aurasta, Kaarinasta, Liedosta, Maskusta, Mynämäeltä, Naantalista, Nousiaisista, Paimiosta, Paraisilta, Pöytyältä ja Sauvosta. Oppilaat tutustuvat kiertoajelun aikana Topinojan jätekeskukseen ja käyvät kierrätyskeskuksessa Turun Ekotorilla tai Liedon Kisällikellarissa. Kierroksen aikana he pääsevät testaamaan kierrätystaitojaan käytännössä LSJH:n Vierailukeskus Kahmarissa.

LSJH tarjoaa ryhmille bussikuljetuksen koululta sekä opastuksen tutustumiskohteissa. Kierroksia järjestetään keväisin ja syksyisin ja ne ovat osa LSJH:n jäteneuvontaa, jota rahoitetaan jätehuollon perusmaksulla. Kierroksille kutsutaan vuosittain kaikki LSJH:n toimialueen kuntien 8.-luokkalaiset.

Yhteistyö koulujen kanssa tukee perusopetuksen opetussuunnitelman ympäristökasvatustavoitteita. Kiertoajelun aikana oppilaat tutustuvat lähemmin jätehuollon kokonaisuuteen. Ympäristöneuvojan johdolla pohditaan, miksi lajittelu kannattaa, mitä jätteille lajittelun jälkeen tapahtuu ja miten nykypäivänä voi kuluttaa ympäristön kannalta kestävämmin.

Kahmarissa opitaan kokeilemalla

Kiertoajelulla oppilaita herätellään miettimään omia kulutustottumuksiaan. Tavoitteena on saada nuoret ymmärtämään, miten tärkeää ympäristön kannalta on ennen kaikkea jätteen synnyn ehkäisy. Vierailukeskus Kahmarissa Turun Orikedolla oppilaat pääsevät testaamaan lajittelutietojaan.
– Osallistava näyttely on hyvä tapa testata kierroksella opittua. Oppi jää helpommin päähän, kun pääsee kokeilemaan itse, LSJH:n ympäristöneuvoja Lotta Salminen tietää.

Kiertotalouden Vierailukeskus Kahmari toimii oppimisympäristönä ja näyttelytilana koululaisten lisäksi kaikille LSJH:n toimialueen asukkaille. Kahmarissa järjestetään tilauksesta maksutonta ja räätälöityä jätehuoltoaiheista koulutusta ja ympäristöneuvontaa erilaisille ryhmille, joilla on halua tutustua lähemmin lajitteluun, kiertotalouteen ja jätehuoltoon.

Kahmarissa on vieraillut esimerkiksi taloyhtiöporukoita sekä erilaisten yhdistysten jäseniä. Neuvontaa on viime aikoina toivottu muun muassa muovipakkausten lajittelusta. Kahmariin voi tutustua 3D-videon avulla osoitteessa https://my.matterport.com/show/?m=ZYAtBi7Ytet&utm_source=4. Neuvontatilaisuuden omalle ryhmälle voi varata LSJH:n asiakaspalvelusta asiakaspalvelu@lsjh.fi tai 0200 47470.