Kiertoajeluilla kierrätysoppia kasiluokkalaisille

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kiertoajelut alueen kahdeksasluokkalaisille starttaavat jälleen. Bussikierroksilla nuoret pääsevät tutustumaan lajitteluun, jätehuoltoon ja jätteen synnyn ehkäisyyn. Kiertoajelut ovat osa LSJH:n neuvontaa, jonka kautta tavoitetaan vuosittain kasvokkain yli 15 000 alueen asukasta.

Miten paljon luonnonvaroja kuluu yhteen kännykkään? Mitä tapahtuu lajitteluasemalla? Minne kodin roskapussi kulkee? Miten jätettä voi ehkäistä omilla valinnoilla jo kaupassa? Näihin ja moneen muuhun kiertotalouden kinkkiseen kysymykseen saavat lounaisen Suomen kahdeksasluokkalaiset vastauksia kuluvalla viikolla alkavilla LSJH:n kiertoajeluilla. Reilun parin tunnin retkien aikana koululaisryhmät tutustuvat paikalliseen kierrätyskeskukseen, lajitteluasemaan sekä LSJH:n toiminnalliseen näyttelyyn.

­­– Nuorten kanssa mietitään, miten he ovat tottuneet kuluttamaan, ja miten arkisiin asioihin tehdyillä pienillä muutoksilla on jo iso vaikutus ympäristöön, kertoo LSJH:n ympäristöneuvoja Lotta Salminen.

Kotona tapahtuva lajittelu on kierrätyksen perusta

Kierrätyskeskuksessa nuorten kanssa pohditaan, miten paljon luonnonvaroja voidaan säästää, kun ei aina osteta uutta. Kiertoajelun aikana käydään tutustumassa jätekeskuksen ja lajitteluaseman toimintaan sekä kuullaan, minne oman kodin roskapussi kulkeutuu. Retken toiminnallisin osuus on LSJH:n näyttely, jossa nuoret pääsevät testaamaan lajittelutaitojaan kierrätystehtävien parissa.

– On tärkeää, että nuoret oppivat ja ymmärtävät kierrätyksen merkityksen, sillä kotona tapahtuva lajittelu on laadukkaan kierrätyksen perusta. Nuoret ovat ympäristöasioita ajatellen tärkeä kohderyhmä, sillä tuleville sukupolville tätä palloa ollaan jättämässä, Salminen miettii.

LSJH:n toimialueen kaikkien 17 kunnan kahdeksasluokkalaiset kutsutaan vuosittain jätehuoltoteemaisille bussikierroksille. Kierrokset ovat osa LSJH:n jäteneuvontaa, jota rahoitetaan asuntokohtaisella jätehuollon perusmaksulla. Loka–marraskuussa kiertoajeluille pääsevät Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pöytyän, Ruskon ja Sauvon kasit. Viime keväänä ajelulle pääsivät Raision, Salon ja Turun kahdeksasluokkalaiset.