Lietteiden keräys

Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa, Paraisilla, Raisiossa ja Ruskolla lietekaivojen tyhjennyksestä sovitaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa. Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Naantalin, Paimion, Pöytyän, Salon, Sauvon, Turun ja Uudenkupungin asukkaat sopivat vielä toistaiseksi tyhjennyksistä valitsemansa yrittäjän kanssa.

Lietteiden keräys Kemiönsaaressa
Lietteiden keräys Paraisilla
Lietteiden keräys Raisiossa, Ruskolla, Maskussa, Mynämäellä ja Nousiaisissa
Lietteiden keräys alueen muissa kunnissa

Säännölliset tyhjennykset kaikissa kunnissa

Viemäriverkoston ulkopuolella olevien vakituisten asuntojen ja vesivessallisten vapaa-ajanasuntojen sakokaivot (eli saostussäiliöt) on tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa. Jos vapaa-ajan asunnolla on käytössä vain kuivakäymälä, on saostussäiliöt tyhjennettävä vähintään kerran kahdessa vuodessa. Umpisäiliöt tyhjennetään aina tarvittaessa.

Kunnan jätehuoltomääräykset määrittelevät lietekaivojen tyhjennysvälit ja ne ovat kaikille samat riippumatta siitä, hoidetaanko lietteenkuljetus kiinteistön haltijan tai kunnan järjestämänä. Kun lietekaivot tyhjennetään ja lietteet käsitellään asianmukaisesti, niiden aiheuttama ympäristökuormitus vähenee merkittävästi.

Lietteenkäsittelyllä sama hinta koko alueella

Jätehuoltolautakunta lisäsi jätetaksaan hinnan lietteenkäsittelylle maaliskuusta 2020 alkaen. Tämä tarkoittaa, että jokainen asukas LSJH:n alueella maksaa yhtä paljon lietteen käsittelystä, riippumatta siitä missä kunnassa asuu. Aiemmin käsittelymaksu oli jokaisella jätevedenpuhdistamolla eri suuruinen.

Käsittelymaksun lisäksi kuljettaja laskuttaa asukasta omasta palvelustaan eli kuljetuksesta oman hinnastonsa mukaan. Tarjousta lietekaivon tyhjentämisestä kannattaa pyytää useammalta kuljetusyritykseltä.

Katso listaus alueella toimivista kuljetusyrittäjistä

Lietteiden keräys siirtyy LSJH:lle koko toimialueella

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on päättänyt siirtää koko toimialueen lietteiden keräykset LSJH:n hoidettavaksi. Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paimiossa, Paraisilla, Pöytyällä, Raisiossa, Ruskolla, Salossa, Sauvossa, Turussa ja uudessakaupungissa siirrytään LSJH:n järjestämään lietteiden kuljetukseen vuosien 2021–2026 aikana. Jatkossa LSJH siis kilpailuttaa lietteen kuljetukset asukkaiden puolesta näissäkin kunnissa.