Biojätettä lajitellaan useimmissa taloyhtiöissä

Suomessa biojäte kerätään erikseen taajamissa sijaitsevissa taloyhtiöissä, joissa on asuntoja 5 tai enemmän. Myös pienemmillä taloyhtiöillä ja yksittäisillä kiinteistöillä taajaman ulkopuolella on mahdollisuus halutessaan liittyä biojätteen erilliskeräykseen, jos ne sijaitsevat keräysreittien varrella.

Haja-asutusalueilla hyvä tapa käsitellä biojäte on kompostointi, joten jos kiinteistölläsi on biojätekompostori erilliskeräystä ei välttämättä tarvita. Yksittäisessä kotitaloudessa ei usein synny paljon biojätettä, jolloin naapureiden kanssa kannattaa keskustella biojätekimpan perustamisesta. Tämä on myös edullisempaa, sillä kimpassa jäteastiaan kuuluvat laskutukset jaetaan kaikkien osallistujien kesken. 

Heinäkuusta 2024 alkaen biojätteen keräys laajenee jokaiseen asuinkiinteistöön, joka sijaitsee yli 10 000 asukkaan taajamassa. Muutokset jätteiden keräyksessä ja kuljetuksissa toteutuvat vähitellen siirtymäajan puitteissa. Tarkemmat tiedot siirtymäajoista löydät Jätelaki-sivulta.

Kemiönsaaressa, Naantalissa, Nousiaisissa, Maskussa, Mynämäellä, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla biojätteen keräyksestä sovitaan Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa.  

Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Paimion, kanta-Paraisten, Pöytyän, Ruskon, Salon, Sauvon, Turun ja Uudenkaupungin asukkaat sopivat keräyksestä valitsemansa kuljetusyrittäjän kanssa.

Biojätteen keräys Kemiönsaaressa, Naantalissa, Nousiaisissa, Maskussa, Mynämäellä, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla

Biojätteen keräys Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, kanta-Paraisilla, Pöytyällä, Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa

Biojätteen keräys Kemiönsaaressa, Naantalissa, Nousiaisissa, Maskussa, Mynämäellä, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla

Olemme siirtyneet biojäteastioiden osalta uuteen asiakkaalle helppoon astiapalvelumalliin. Jäteastiapalvelun tarkoituksena on, että jatkossa kaikki käsin siirrettävissä olevat (ei syväkeräys) jäteastiat ovat Lounais-Suomen Jätehuollon omaisuutta. Huolehdimme asiakkaan puolesta astian hankinnasta ja huollosta. Jos astia vaurioituu, vaihdamme sen tilalle korvaavan astian.

Jäteastiapalvelun hinta on 2,15 € / kk / jäteastia (sis. alv. 24%) ja se sisältää: 

  • Jäteastian toimituksen
  • Rikkoutuneen jäteastian vaihdon uuteen
  • Jäteastian lajitteluohjeet ja tarvittaessa niiden uusiminen
  • Jäteastian koon vaihto tarvittaessa
  • Jäteastian pesu jätehuoltomääräysten mukaisesti

Astiapalvelumalli on huoleton vaihtoehto, sillä me vastaamme jatkossa astian ylläpidosta! Biojätteen keräyksen aloittaminen ja muutosten tekeminen onnistuu helposti ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Sopivan astiakoon ja tyhjennysrytmin valinta biojätteelle

Astiakoon ja määrän arvioinnissa voi käyttää keskimääräistä biojätteen kertymää 3,4 l biojätettä/henkilö/viikko. Biojätettä kerätään usein 140–240 l jäteastiaan. Tätä suurempaan pyörälliseen astiaan biojätettä ei voi kerätä astian painorajoituksen vuoksi (60 kg). Vaihtoehtoisesti biojätteen voi kerätä nosturityhjenteiseen syväsäiliöön, joka voidaan muuttaa tarpeiden mukaan biojätteen keräykseen sopivaksi. Kysy tästä säiliön valmistajalta! Opastetarran ja/tai -kyltin astian merkitsemiseen voi tilata asiakaspalvelustamme.

Biojäteastioiden pisimmät mahdolliset tyhjennysvälit

 Astiatyyppi Kesäaikana (viikot 18-40) Talviaikana (viikot 41-17)
Jäteastia 140-240 l 2 viikko 2 viikkoa
Syväsäiliö 2 viikkoa 4 viikkoa

Jos taloyhtiössä on kompostori, biojätteelle ei tarvitse hankkia erillistä keräysastiaa. Kompostorin ylläpito vaatii aktiivisuutta ja sitoutumista, joten sen käyttöönotto kannattaa suunnitella huolellisesti.

Jätemaksut biojätteen keräyksessä

Jos asukkaat lajittelevat biojätettä tehokkaasti, voi jatkossa olla mahdollista pienentä polttokelpoisen jätteen keräyskapasiteettia ja samalla jätemaksua. Huolellinen lajittelu kiinteistöillä on siis hyödyllistä sekä ympäristön että jätemaksujen kannalta.

Biojätteen astiakohtaiset jätemaksut perustuvat jätehuoltolautakunnan hyväksymään taksaan. Maksut sisältävät alv 24 %.

Biojäte Kemiönsaari, Raisio, Naantali, Masku, Mynämäki, Nousiainen ja Ruskon Vahto
Astian koko (litraa)Tyhjennyshinta (€/tyhjennys)
14011,33
240 13,23
Syväkeräyssäiliö27,92 + käsittelymaksu painon mukaan

Biojäteastian käyttö ja pesut

Biojätteen keräysastiassa käytetään biohajoavaa suojasäkkiä. Ensimmäinen säkki taloyhtiön tulee hankkia itse. Jatkossa säkki vaihdetaan aina tyhjennyksen yhteydessä. Asukkaat keräävät biojätteen kotona mieluiten sanomalehteen tai paperipussiin. Pakkaaminen ehkäisee astian likaantumista ja talvella jäätymistä. 

Biojäteastia tulee pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Ensisijaisesti suosittelemme jäteastiapalveluamme, johon sisältyy astian pesu, siihen kuuluva biohajoava suojasäkki sekä opastetarrat. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja autamme sinua astian valinnassa.

Astian pesun voi myös tehdä itse tai tilata automaattisesti toistuvan pesun Lounais-Suomen Jätehuollolta. Pesut tehdään keväisin ja syksyisin koneellisesti pesuautolla, jolloin astia pestään painepesulla sisäpuolelta. Jäteastioiden pesuhinnat näet alta. Maksut sisältävät alv 24 %.

Biojäteastioiden pesuhinnasto
AstiatyyppiJäteastioiden pesu (€/pesu)
Jäteastia 120-660 l30,00
Nosturityhjenteinen syväsäiliö165,00

Biojätteen keräys Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Paimiossa, kanta-Paraisilla, Pöytyällä, Salossa, Sauvossa, Turussa ja Uudessakaupungissa.

Näissä kunnissa kiinteistöt kilpailuttavat jäteastioiden tyhjennykset itse.

Sopivan astiakoon ja tyhjennysrytmin valinta biojätteelle

Astiakoon ja määrän arvioinnissa voi käyttää keskimääräistä biojätteen kertymää 3,4 l biojätettä/henkilö/viikko. Biojätettä kerätään usein 140–240 l jäteastiaan. Tätä suurempaan pyörälliseen astiaan biojätettä ei voi kerätä astian painorajoituksen vuoksi (60 kg). Vaihtoehtoisesti biojätteen voi kerätä nosturityhjenteiseen syväsäiliöön, joka voidaan muuttaa tarpeiden mukaan biojätteen keräykseen sopivaksi. Kysy tästä säiliön valmistajalta!

Biojäteastioiden pisimmät mahdolliset tyhjennysvälit

 Astiatyyppi Kesäaikana (viikot 18-40) Talviaikana (viikot 41-17)
Jäteastia 140-240 l 2 viikko 2 viikkoa
Syväsäiliö 2 viikkoa 4 viikkoa

Jos taloyhtiössä on kompostori, biojätteelle ei tarvitse hankkia erillistä keräysastiaa. Kompostorin ylläpito vaatii aktiivisuutta ja sitoutumista, joten sen käyttöönotto kannattaa suunnitella huolellisesti.

Biojäteastian käyttö ja pesut

Biojätteen keräysastiassa käytetään biohajoavaa suojasäkkiä. Säkin käytöstä on syytä sopia kuljetusliikkeen kanssa, niin että säkki vaihdetaan aina tyhjennyksen yhteydessä. Asukkaat keräävät biojätteen kotona mieluiten sanomalehteen tai paperipussiin. Pakkaaminen ehkäisee astian likaantumista ja talvella jäätymistä.

Biojäteastia tulee pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Astian pesun voi tehdä itse tai tilata palveluna omalta kuljetusliikkeeltään.

Tiedotuksella apua biojätteen lajitteluun

Lajitteluoppaita, lajittelutarroja ja muuta opastusmateriaalia voi tilata Tilaamosta tai asiakaspalvelustamme 0200 47470 (arkisin 9-15, pvm/mpm) tai asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Asiakaspalvelumme kautta voit myös tiedustella neuvojaa taloyhtiön tilaisuuksiin opastamaan lajittelussa.