Perusmaksu taloyhtiössä

Lounais-Suomen Jätehuollon toimialueella on käytössä jätehuollon perusmaksu. Asunto-osakeyhtiöissä perusmaksu perustuu kiinteistön asuinhuoneistojen lukumäärään ja käyttötarkoitukseen.

Mitä perusmaksulla saa?

Taloyhtiöissä syntyy paljon sellaista jätettä, joka ei kuulu taloyhtiön jätepisteeseen tai astioihin. Perusmaksua vastaan asukkaat saavat tuoda vaaralliset jätteet mantereella ja saaristossa kiertäviin keräyksiin sekä LSJH:n järjestämiin 17 vastaanottopaikkaan maksutta. Näiden lisäksi vanhentuneet lääkkeet voi palauttaa apteekkeihin. Lajitteluasemien asiakaspalvelua rahoitetaan myös perusmaksulla, jolloin maksullisten jätteiden vastaanottomaksut saadaan pidettyä edullisina.

Perusmaksutuloilla järjestetään myös jäteneuvontaa taloyhtiöissä, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa sekä tuotetaan jäteoppaita sekä Huomiselle-asukaslehti ja LSJH:n kalenteri, jotka molemmat jaetaan alueen kaikkiin koteihin. Näiden lisäksi perusmaksulla rahoitetaan kuntien yhteisen jätehuoltolautakunnan toimintaa.

Perusmaksu asuinhuoneistojen lukumäärän mukaan

Asunto-osakeyhtiön perusmaksut perustuvat kiinteistöllä sijaitsevien asuinhuoneistojen lukumäärään riippumatta siitä ovatko kaikki asunnot asuttuja. Perusmaksu laskutetaan väestörekisterikeskuksen 1. tammikuuta tietojen mukaan. Perusmaksu koskee myös asuntoloita sekä palvelukoteja.  Jos asunto-osakeyhtiön osakkeet ovat rakennusluvan käyttötarkoituksen mukaan tarkoitettu vapaa-ajan asumiseen, määrätään asunto-osakeyhtiölle perusmaksut vapaa-ajan asuntojen maksuluokan mukaan. LSJH laskuttaa perusmaksun kunnittain tasaisesti koko vuoden aikana.

Perusmaksun suuruus määräytyy asunnon käyttötarkoituksen perusteella seuraavasti:

MaksuluokkaPerusmaksu (€/asunto/vuosi)
Omakoti- ja pientalot, 1-4 huoneistoa23,85
Asunto-osakeyhtiöt, 5 huoneistoa tai enemmän21,60
Vapaa-ajan asunnot15,00
Asuntola-asunnot, palvelutaloasunnot15,00
Asumattomat omakoti- ja pientalot15,00

Hinnat sisältävät alv 24 %.

Ilmoita taloyhtiön tiedot ja muutokset

Jotta perusmaksulaskutuksessa käytettävät tiedot kiinteistöistä olisivat mahdollisimman paikkansa pitäviä, pyydetään isännöitsijöitä ilmoittamaan taloyhtiöiden tiedot Lounais-Suomen Jätehuollolle. Ilmoita laskutusta varten:

  • taloyhtiön osoitetiedot ja huoneistomäärät
  • isännöitsijän tiedot
  • laskutustiedot

Tietojen ilmoittaminen käy kätevimmin kotisivujemme sähköisellä lomakkeella. Voit ilmoittaa myös taloyhtiön tietojen muutoksista samalla lomakkeella.

Ilmoita taloyhtiön tiedot perusmaksulaskutusta varten

Tiedot voi ilmoittaa myös kiinteistötietojärjestelmästä suoraan tulostetulla tiedostolla, paperisella lomakkeella tai suoraan sähköpostilla (esim. excel-tiedostona) taloyhtiot@lsjh.fi.