Koronavirustilanne vaikuttaa myös jätehuoltoon

Heikkenevällä koronatilanteella, lisääntyvillä sairaustapauksilla ja koronarajoituksilla on vaikutusta myös jätehuoltoon. Lisäksi äkillisesti vaihtelevat talvikelit aiheuttavat haasteita. Esimerkiksi jäteastioiden tyhjennyksiin saattaa tulla viivästyksiä, eikä jäte- ja ympäristöneuvontatilaisuuksia voida tällä hetkellä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toiminta-alueella järjestää. Myös tammikuulle sovitut Pop Up -keräykset on peruttu. Jokainen voi vaikuttaa jätteen määrään ja sitä kautta tyhjennystarpeisiin karsimalla turhia ostoksia ja lajittelemalla kaiken mahdollisen.

Koronaviruksen kasvavat tartuntamäärät ja sairaustapaukset sekä koronarajoitukset vaikuttavat jätehuoltoon Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toiminta-alueella. Jäteastioiden tyhjennyksiin saattaa tulla viivästyksiä tai muita aikataulumuutoksia.

– Kuluneelle talvelle on kerääntynyt harmittavan paljon vastoinkäymisisä, joiden vaikutukset ovat näkyneet viivästyksinä jäteastioiden tyhjennyksissä. Emme ole voineet välttyä koronan aiheuttamilta poissaoloilta, mutta myös vaihtelevat keliolosuhteet ovat hidastaneet jäteautonkuljettajien työtä sekä aiheuttaneet haasteita kaluston toiminnassa, LSJH:n ajojärjestelijä Matti Kakko kertoo.

LSJH seuraa tilanteen kehitystä säännöllisesti ja tekee aktiivisesti varautumissuunnittelua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhtiössä mietitään ennakolta palveluiden priorisointia ja varaudutaan tekemään muutoksia jäteastioiden tyhjennysajankohtiin. LSJH on lisäksi jättänyt jätehuoltoviranomaiselle anomuksen mahdollisuudesta poiketa jätehuoltomääräyksistä esimerkiksi jätteiden kuormaamisaikoihin liittyen, jotta viivästykset asukkaiden jäteastioiden tyhjennysväleissä olisivat mahdollisimman vähäiset.

Neuvontatilaisuudet ja Pop Up -keräykset tauolla, lajitteluasemat palvelevat normaalisti

Koronarajoitusten vuoksi LSJH:n lähineuvontapalvelut ovat tauolla. Etäneuvontamahdollisuutta sekä lainattavia materiaaleja voi tiedustella LSJH:n asiakaspalvelusta.

Tammikuulle aikataulutetut Pop up -lajitteluaseman kiertävät jätteenkeräykset on peruttu, mutta LSJH:n 12 kiinteää lajitteluasemaa palvelevat asukkaita normaalisti. Perutut keräykset ovat 24.1. Pöytyän Riihikosken, 26.1. Turun Paattisten sekä 31.1. Mietoisten Pop Up:it. Tietoa peruutuksista viedään myös kyseisille pysähdyspaikoille. Helmikuussa tulossa olevista keräyksistä tiedotetaan erikseen, kun niiden järjestämismahdollisuus selviää.

Nyt jos koskaan jätteen synnyn ehkäisy ja lajittelu ensiarvoisen tärkeää

Poikkeustilanteessa lajittelun ja jätteen synnyn ehkäisyn tärkeys korostuu.

  • Pyri ensisijaisesti vähentämään jätteen määrää karsimalla turhia ostoksia.
  • Lajittelemalla entistä tehokkaammin pystyt vaikuttamaan polttokelpoisen jätteen määrään.
  • Apua lajitteluun saat helposti osoitteesta lsjh.fi/abc.
  • Kun onnistut vähentämään jätteen määrää lajittelemalla hyötyjätteet erikseen, voit tilata pidemmän tyhjennysvälin jäteastiallesi.
  • Vie pakkausjätteet taloyhtiösi jäteastioihin, Rinki-ekopisteisiin tai LSJH:n kierrätyspisteisiin. Alueelliset pisteet löydät osoitteesta www.kierratys.info.
  • Jos huomaat, että kierrätyspisteesi jäteastiat pursuavat, säilytä pakkausjätteesi kotona, kunnes astia on tyhjennetty. Älä jätä jätteitä jäteastioiden viereen.

– Pyydämme kaikilta kärsivällisyyttä ja kiitämme yhteistyöstä. Tiedotamme jätehuollon poikkeamista nettisivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissamme, joten niitä kannattaa seurata, Kakko vinkkaa.

LSJH huolehtii asukkaiden jäteastiatyhjennyksistä seuraavissa kunnissa: Kemiönsaari, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paraisten saaristo, Raisio ja Ruskon Vahto.