Korvenmäen ekovoimalaitos ja vierailukeskus Hehku vihittiin käyttöön

Mediatiedote 17.11.2021

Lounavoima Oy
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
Salon Kaukolämpö Oy

Keväällä käynnistynyt Korvenmäen ekovoimalaitos on virallisesti vihitty käyttöön. Laitoksen valmistuttua lounaiseen Suomeen on vihdoin saatu pitkään odotettu paikallinen hyödyntämisratkaisu kierrätyskelvottomalle polttokelpoiselle jätteelle. Samalla esiteltiin kiertotalouden vierailukeskus Hehku, jossa alueen asukkailla on mahdollisuus tutkia kestäviä kulutustottumuksia, kierrätystä, jätteiden hyödyntämistä sekä tutustua ekovoimalaitokseen ja energiantuotantoon.

Lounavoiman ekovoimalaitos Salon Korvenmäessä on vihitty käyttöön 17. marraskuuta 2021. Ekovoimalaitoksessa hyödynnetään energiaksi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen kierrätyskelvotonta polttokelpoista jätettä. Ekovoimalaitoksen ansiosta jätteet saadaan hyödynnettyä lähellä niiden syntypaikkaa, ja jätteistä tuotetulla lämmöllä lämmitetään noin 15 000 salolaisen koti.

Rakennusprojekti on päättynyt, laitos on koeajettu ja täysimittainen tuotanto on käynnissä. Ekovoimalaitoksen rakentamiskustannukset ovat noin 110 miljoonaa euroa, mikä alittaa budjetin parilla miljoonalla eurolla. Ekovoimalaitoksessa on jo hyödynnetty yli 65 000 tonnia jätettä sekä tuotettu noin 57 GWh kaukolämpöä ja noin 25 GWh sähköä.

– Ekovoimalaitos ja sen rakentaminen on täyttänyt kaikki sille asetetut odotukset, iloitsee Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja ja Lounavoiman hallituksen puheenjohtaja Jukka Heikkilä.

Salolaiset kodit lämpiävät aiempaa edullisemmin ja ympäristöystävällisemmin

Ekovoimalaitos tuottaa noin 90 prosenttia Salossa käytettävästä kaukolämmöstä sekä sähköä valtakunnan verkkoon.

Ekovoimalaitoksen tuomista hyödyistä lämmöntuotannossa on jo päästy nauttimaan, kun kaukolämmön hinta Salossa on laskenut reilun vuoden sisällä yhteensä noin 19 prosenttia. Edullisemman hinnan lisäksi kaukolämpö on myös aiempaa ympäristöystävällisempää: Salon kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat ekovoimalaitokset käyttöönoton myötä alle puoleen aiemmasta. Päästöjen vähentämiseen tähdätään myös syvälämpövarastohankkeessa. Laitoksen yhteyteen rakennettua syvälämpövarastoa päästään koekäyttämään ensi vuonna.

– Kaukolämpö on nyt Salossa kilpailukykyinen ratkaisu kaikkien verkoston alueella olevien kiinteistöjen lämmitykseen, kertoo Lounavoiman ja Salon Kaukolämmön toimitusjohtaja Petri Onikki.

 Vierailukeskus Hehku tutustuttaa kiertotalouteen

Ekovoimalaitoksen yhteyteen on perustettu kiertotalouden vierailukeskus Hehku (ruotsiksi besökscenter Glöd), jossa alueen asukkailla on mahdollisuus tutkia kestäviä kulutustottumuksia, kierrätystä ja jätteiden hyödyntämistä, tutustua ekovoimalaitokseen ja sen energiantuotantoon sekä oppia kiertotaloudesta konkreettisen tekemisen kautta.

Vierailukeskuksen toiminta käynnistetään ensi keväänä, jolloin se on valmis vastaanottamaan vierailijaryhmiä. LSJH:n ja Lounavoiman verkkosivuille on tulossa varauskalenteri, josta ryhmät ja myös yksittäiset kiertotaloudesta kiinnostuneet vierailijat voivat varata oman tutustumisajan.

– Lounavoiman ansiosta LSJH:lla on mahdollista panostaa yhä vahvemmin alueellisen kiertotalouden kehittämiseen. Vierailukeskus on osoitus tästä ja iso satsaus jätelain mukaisen neuvonnan toteuttamiseen. Toiveemme on tavoittaa mahdollisimman laajasti alueen asukkaita; niin koululaisia, opiskelijoita, harrastusryhmiä kuin kuntapäättäjiäkin, kertoo Heikkilä.

Vierailukeskuksen nimestä julkistettiin nimikilpailu LSJH:n Huomiselle-asukaslehdessä toukokuussa 2021. Lounavoiman, LSJH:n ja Salon kaupungin edustajista koottu raati valitsi ehdotusten joukosta voittajanimeksi Tuomas Mäkisen ehdotuksen Hehku, joka ruotsiksi kääntyi muotoon Glöd. Mäkinen perusteli ehdotustaan seuraavasti: Jäte tuottaa kaukolämpöä 99 prosentin kokonaishyötysuhteella. Hehku on myönteistä ja luo turvallisuuden tunteen. Energiaa ja lämpöä, ihmisille ja yhteiskunnalle.

–  Kun puhallamme yhteen hiileen, se hehkuu. Vain yhdessä tekemällä pystymme pitämään huolta siitä, että jätämme pienemmän kuorman huomiselle. Hehkumme ylpeydestä, kun saamme avata vierailukeskuksen, joka kannustaa kohti jätteen synnyn ehkäisyä, kestävämpää elämäntapaa ja kiertotaloutta, toteavat Jukka Heikkilä ja Petri Onikki.