Lajittele rakennus- ja remonttijätteet – säästät ympäristöä ja rahaa

Tiesitkö, että melkein kaikki rakentamisen ja remontoinnin jätteet voidaan kierrättää materiaalina tai energiana. Materiaalina eteenpäin kiertävät esimerkiksi bitumikattohuopa, kipsilevyt, metallit, pakkausmuovit, pahvit, ikkunalasit sekä wc-pöntöt ja lavuaarit. Energiaa saadaan puujätteistä, kestopuusta ja polttokelpoisesta jätteestä. Lasivilla, laatat ja kaakelit sijoitetaan loppujätteenä kaatopaikalle.

Tyypillisiä rakentamisen ja remontoinnin jätteitä ovat myös vaaralliset jätteet, esimerkiksi maalit, liimat, lakat ja liuottimet. Vaarallisten jätteiden tuominen jätekeskuksiin ja lajitteluasemille on kotitalouksille maksutonta 50 kg tai litraan asti. Muista olla erityisen varovainen asbestia sisältävän jätteen kanssa. Sen purku on luvanvaraista toimintaa. Jos remontoinnin yhteydessä löytyy ehjiä asbestilevyjä, pakkaa ne tiiviisti vahvaan muoviin tai jätesäkkiin ja merkitse siihen “Asbestijäte, hengittäminen vaarallista”.

Oli kyseessä sitten pieni sisustusremontti tai kokonainen rakennusurakka, halvimmalla pääsee, kun jätteiden lajittelun suunnittelee etukäteen. Jätekeskuksemme ja lajitteluasemamme ottavat vastaan kaikkia kodin remontoinnin ja rakentamisen jätteitä.

Tervetuloa asioimaan: www.lsjh.fi/jatteen-vastaanotto/jatekeskukset-ja-asemat/