LSJH ja kaupan alan toimijat lanseeraavat uuden poistotekstiilinkeräyksen Lounais-Suomessa

Sinisellä farkkuhupulla päällystetyt KAMU-keräysastiat ilmestyvät kauppoihin ja kirpputoreille toukokuussa. Kotimainen KAMU-keräys on LSJH:n ja keräyskumppaneiden maksuton poistotekstiilinkeräys asukkaille. Keräykseen tuodusta tekstiilistä valmistetaan kierrätyskuitua Paimiossa.

KAMU-keräys on Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) uusi poistotekstiilien keräysmalli, jonka LSJH järjestää yhteistyössä kaupan- ja muotialan (KAMU = kauppa ja muoti) liikkeiden kanssa toukokuusta alkaen. Poistotekstiiliä ovat kuivat ja puhtaat, mutta esimerkiksi puhki kuluneet ja siksi käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit.

Tähän mennessä poistotekstiiliä on voinut LSJH:n alueella viedä maksutta muun muassa LSJH:n lajitteluasemille, poistotekstiilihallille ja lajittelukumppanien keräyspisteille. KAMUn myötä maksuton poistotekstiilinkeräys tuodaan sisätiloihin sinne, missä ihmiset arjessaan asioivat.

– KAMU-keräyksessä on tällä hetkellä mukana kymmenen toimijaa Turun seudulta. Alueen kirpputoreilla sekä Sokos Wiklundilla voi törmätä sinisellä farkkuhupulla päällystettyyn KAMU-keräysastiaan, kertoo keräyskokeilua organisoiva LSJH:n projektisuunnittelija Oskari Pokela.

Poistotekstiili on jätelajina herkästi pilaantuvaa, minkä vuoksi sitä on hankala kerätä samanlaisiin astioihin, kuin esimerkiksi taloyhtiöiden pihassa kerätään polttokelpoista jätettä.  Kun KAMU-keräys tapahtuu sisätiloissa, pysyvät tekstiilitkin paremmin kuivina.

Tekstiileistä kierrätyskuitua Paimiossa

LSJH jalostaa KAMU-keräykseen tuoduista mekaaniseen kierrätykseen soveltuvista poistotekstiileistä kierrätyskuitua pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa kesäkuusta alkaen.

– Poistotekstiilit avataan käsittelylinjastolla mekaanisesti kierrätyskuiduksi. Teemme tekstiileistä raaka-ainetta, jota erilaiset yritykset voivat hyödyntää uusien tuotteiden valmistamiseen. Yritykset voivat valmistaa kierrätyskuidusta esimerkiksi lankaa, eristelevyä tai vaikkapa terassilautaa, Oskari Pokela avaa.

Paimion linjaston läpi tulee kulkemaan yhden tunnin aikana 500–1000 kiloa tekstiiliä. Linjaston maksimikapasiteetti on viisi miljoonaa kiloa vuodessa.

KAMU-keräysastioiden farkkutilkkuhuput ovat yksi esimerkki poistotekstiilin hyötykäytöstä. Ne on valmistettu Lounais-Suomen alueelta kerätyistä vanhoista farkuista, ja niiden takana on tamperelaisyritys Piece of Jeans.

– Sekä asukkaat että me kumppanit pääsemme KAMU-keräyksen avulla osaksi tekstiilien kiertotaloutta. On hieno askel, että tällaista keräystä järjestetään ja saamme olla siinä osallisena, sanoo Piece of Jeans -yrityksen perustaja Moona Kansanen.

Keräysmallista tavoitellaan valtakunnallista

LSJH luo parhaillaan poistotekstiilin keräykselle ja lajittelulle kansallista ja yhtenäistä toimintamallia yhdessä muiden Suomen kuntien jätelaitosten kanssa. KAMU-keräyksellä voidaan täydentää jätelaitosten omia keräyksiä.

– Kokeilemme myymälöissä järjestettävää keräystä täällä Lounais-Suomessa, ja jos keräysmalli saa hyvän vastaanoton, se on helppo ottaa käyttöön myös muiden jätelaitosten alueilla, Pokela sanoo.

KAMUn avulla kuntien vastuulla oleva asukkaiden poistotekstiili kerätään vastuullisesti ja kaikki kerätty poistotekstiili käsitellään ja kierrätetään Suomessa.

KAMU-keräyspaikat toukokuussa 2021