LSJH:n 13. lajitteluasema aloittaa Uudessakaupungissa tammikuussa 2023

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) uusin lajitteluasema avataan Uuteenkaupunkiin 2. tammikuuta 2023. Ensi vuoden alusta LSJH:lla on 18 omistajakuntansa toimialueella kaikkiaan 13 lajitteluasemaa aina Utöstä Uuteenkaupunkiin. Remeo Oy:n toimipisteen kyljessä palvelevalla lajitteluasemalla otetaan vastaan samoja jätteitä kuin muillakin LSJH:n lajitteluasemilla. Myös hinnasto on sama ja useiden jätejakeiden tuominen asemalle maksutonta.

Uudessakaupungissa avataan ensi vuoden alussa Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueen uusin lajitteluasema. Asema palvelee uudenkaupungin asukkaita ja mökkiläisiä sekä muiden LSJH:n omistajakuntien vakituisia- ja vapaa-ajanasukkaita samaan tapaan kuin muut toimialueen lajitteluasemat.

LSJH:lla on tammikuusta 2023 kaikkiaan 13 lajitteluasemaa aina Utöstä Uuteenkaupunkiin. Uudenkaupungin lajitteluasema palvelee Remeo Oy:n toimipisteen pihassa osoitteessa Orinkuja 1. Lajitteluasemalle tulee oma sisäänkäynti, joka merkitään LSJH:n kyltein.

Kotitaloudet voivat tuoda asemalle monia jätejakeita maksutta

Kotitaloudet voivat tuoda Uudenkaupungin lajitteluasemalle maksutta vuoden ympäri haravointijätettä, vaarallisia jätteitä (max. 50 kg tai litraa), puujätettä, kestopuuta (alle 1 m3), rikkinäisiä sähkölaitteita, loisteputkia, led- ja energiansäästölamppuja, nestekaasupulloja (2–25 kg), retkikeittimien kaasupulloja, pienten sähkökäyttöisten kulkuneuvojen litiumakkuja, poistotekstiiliä (muovipussiin pakattuna), metalliromua, paperia, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksia sekä vanteettomia renkaita (max. 8 kpl kerralla). Risut ja oksat otetaan maksutta vastaan VSV-Energian toimipisteessä osoitteessa Onkakatu 1.

Uudenkaupungin lajitteluasemalla otetaan hinnaston mukaan vastaan kaikenlaista suurikokoista jätettä, kuten pehmustettuja huonekaluja sekä rakennus- ja siivousjätettä. Asemalla on käytössä LSJH:n pienkuormahinnasto, joka koskee henkilöautolla, henkilöauton peräkärryllä tai pakettiautolla tuotavia kuormia. Lajitteluasemien ylläpito katetaan jätehuollon perusmaksulla. Uusikaupunkilaisille uutta on se, että lajitteluasemalle tuodun jätekuorman käsittelymaksu määräytyy tuotavan jätteen laadun ja tilavuuden mukaan – ei painoperusteisesti.

– Esimerkiksi isot huonekalut, kuten sohvat, hinnoitellaan kappalemäärän mukaan, LSJH:n materiaalipäällikkö Marko Kokkonen kertoo.

Lajitteluasema palvelee asukkaita joka arkipäivä

Uudenkaupungin lajitteluasema palvelee joka arkipäivä; maanantaisin kello 10–18 ja tiistaista perjantaihin kello 8–16.

– Sesonkikaudella huhti–lokakuussa asema palvelee arkipäivien lisäksi myös joka kuukauden ensimmäinen arkilauantai, Kokkonen sanoo.

LSJH:n tavoitteena on tarjota yhtäläiset ja tasapuoliset palvelut asukkaille koko toimialueella.

– Uudenkaupungin lajitteluasema on tärkeä paikallinen lisä LSJH:n palveluihin alueella, Kokkonen toteaa.

Toimivaa jätehuoltoa tehdään yhteistyöllä

LSJH:n tavoitteena on löytää parhaat mahdolliset hyödyntämiskanavat lajitteluasemilla toimitetuille jätejakeille. Ympäristön kannalta on parempi, mitä lähempänä jätteet pystytään hyödyntämään niiden syntypaikkaa. Sen vuoksi yhtiö tekeekin tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

– On ollut ilo huomata, että Uudestakaupungista löytyy monipuolisia jätealan toimijoita. LSJH tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden, kuten Remeo Oy:n, Lassila & Tikanojan, Biolinjan ja VSV-energian kanssa, Kokkonen luettelee.

Vielä vuoden 2022 loppuun saakka uusikaupunkilaisia suurempien jätteiden sekä siivous- ja rakennusjätteiden vastaanottopaikkana toimii Lassila & Tikanojan Uudenkaupungin materiaalinkäsittelykeskus Munaistenmetsässä osoitteessa Kaatopaikantie 1.

Jätteiden lähimmän vastaanottopaikan voit helposti tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.