LSJH:n palveluissa varauduttu mahdollisiin sähkökatkoihin

Meneillään oleva energiakriisi voi johtaa sähköpulaan Suomessa tämän talven aikana. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun sähköntuotanto ja -tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Sähköpulan estämiseksi Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid määrää tarvittaessa hallittuja, alueellisia sähkökatkoja. Fingridin mukaan nämä kiertävät sähkökatkot ovat noin kahden tunnin mittaisia. 

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on syksystä alkaen varautunut alueelleen mahdollisesti osuviin kiertäviin, muutaman tunnin kestoisiin sähkökatkoihin, jotta kuntalaisten jätehuolto pystytään hoitamaan mahdollisimman pienin häiriöin myös näiden aikana. 

– Muutaman tunnin sähkökatkolla ei odoteta olevan merkittävää vaikutusta asiakaspalveluun ja jätteenkuljetuksiin, vaan nämä toimivat normaalisti katkon aikana. Poistotekstiilimyymälään ei sähkökatkon aikana ole mahdollista ottaa asiakkaita, vaan mahdollisen katkon osuessa poistotekstiilimyymälän alueelle, joudutaan myymälä sulkemaan katkon ajaksi, kertoo LSJH:n ylläpitopäällikkö Joonas Yli-Tolppa 

Kiertävien sähkökatkojen vaikutus lajitteluasemien palveluihin riippuu vuorokauden ajasta. 

– Sähkökatkon osuessa valoisaan aikaan palvelee sähkökatkon alueella oleva asema asiakkaita, jotka tuovat ilmaiskuormia tai suorittavat kuorman maksun käteisellä. Korttimaksujen vastaanotto ei katkon aikana ole mahdollista. Sähkökatkon osuessa pimeään aikaan, tullaan asema sulkemaan katkon ajaksi asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi, kuitenkin siten, että kaikki asemalla sähkökatkon alkaessa jo asioimassa olleet asiakkaat pyritään palvelemaan.  

– Mikäli lajitteluasema ei sähkökatkon alkaessa ole auki, lykätään aseman avaamista tarvittaessa päivän valkenemiseen tai vaihtoehtoisesti sähkökatkon päättymiseen, riippuen siitä, kumpi näistä toteutuu ensin, Joonas Yli-Tolppa toteaa. 

Sähkökatkot eivät vaikuta pakkaavien jäteautojen ja muiden suurtuojien palveluihin Turun Topinojan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa, vaan nämä palvelevat suurkuormia tuovia asiakkaita normaalisti tätä varten tehtyjen varatoimien, kuten varavoiman ansiosta. Sähkökatkojen osuessa Raision Isosuon tai Paraisten Rauhalan jätekeskuksiin ohjataan suurkuormatuojat asioimaan Turun Topinojan jätekeskukseen. 

Kiertävien sähkökatkojen vaikutuksista LSJH:n lajitteluasemien ja poistotekstiilimyymälän palveluihin tiedotetaan asemilla, LSJH:n kotisivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa.