LSJH:n poistotekstiilimyymälän vetäjäksi tekstiilialan ammattilainen

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) Turun Kärsämäessä sijaitsevaa poistotekstiilimyymälää pyörittää jatkossa yhteistyökumppani, TST-Texvexiä aiemmin luotsannut Päivi Lintula. Uudistettu toimintakuvio käynnistyy megapenkojaisilla tiistaina 11.8., jolloin Hiidenkadun myymälässä pääsee kaivelemaan mukaansa tekstiiliaarteita kilohinnalla. Elokuun puolivälistä myymälä jatkaa uudistetuin aukioloajoin.

LSJH:n Hiidenkadun poistotekstiilimyymälä on saanut uuden vetäjän. Jatkossa myymälän toimintaa pyörittää TST-Texvexiä aiemmin luotsannut tekstiilialan ammattilainen, Sixsak-tuotemerkin luoja Päivi Lintula.

– Poistotekstiilimyynti ei ole LSJH:n ydintoimintaa, minkä vuoksi myymälää hoitamaan haluttiin löytää tekstiilialaa tunteva yhteistyökumppani, kertoo LSJH:n prosessikehitysinsinööri Jaakko Zitting.

LSJH:n ja Lintulan yhteinen taival alkoi vuonna 2016, jolloin Turun Seudun TST ry:n Texvex-hanke aloitti toimintansa Turun kaupungin tuella. Samana vuonna LSJH alkoi kerätä poistotekstiiliä alueellaan ja sai Turun Seudun TST ry:stä lajittelukumppanin. TST-Texvex lajitteli LSJH:n tekstiilejä neljä vuotta, joiden aikana sen kautta kiersi tonnikaupalla tekstiilejä Texvexin myymälään, muuhun uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen.

Lintula oli 2016–2018 mukana myös poistotekstiilien keräystapoja ja lajittelua tutkivassa ja testaavassa Telaketju YM -kokeiluhankkeessa, jota LSJH koordinoi ja ympäristöministeriö rahoitti.

– Kun Texvexin toiminta tuli tiensä päähän, tartuin tilaisuuteen jatkaa poistotekstiilimyymälän parissa oitis. Tekstiilinkierrätys on ollut itselleni intohimo jo pitkään, ja myymälä on aitiopaikka tekstiilien matkan varrella poistotekstiilinkeräyksestä niiden uuteen elämään, kertoo tekstiilinkierrätyksen parissa useamman vuoden työskennellyt Lintula.

Poistotekstiilimyymälästä voi ostaa asukkailta kerättyä poistotekstiiliä vaatteista kodintekstiileihin ja tekstiilinpalasiin. Myymälä on osa paikallista poistotekstiilin kiertotaloutta ja laajenevaa jätelaitosyhteistyötä.

– Jätelaissa määritellyn jätehuollon etusijajärjestyksen mukaan materiaali pitäisi ensisijaisesti käyttää uudelleen sellaisenaan, esimerkiksi T-paita T-paitana. Vaikka ohjeistamme laittamaan poistotekstiilikeräykseen vain käyttökelvottomia tekstiilejä, on keräykseen tulevan materiaalin joukossa tästä huolimatta paljon käyttökelpoista tavaraa, joka pääsee myymälän kautta uudelleen kiertoon, Zitting selventää.

Uudelleenkäyttöön sellaisenaan sopimaton tekstiili hyödynnetään muilla tavoin. Lajiteltua tekstiilimateriaalia lähtee poistotekstiilihallilta esimerkiksi yrityksille uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Jatkossa tekstiilimateriaalia ohjataan myös LSJH:n jalostuslaitokseen, jossa siitä jatkojalostetaan kierrätyskuitua eri yritysten tarpeisiin. Jalostuslaitos valmistuu näillä näkymin keväällä 2021.

Megapenkojaisissa tyhjennetään varastoja syyskauden edeltä

Kaikille avoimet megapenkojaiset järjestetään poistotekstiilimyymälässä tiistaina 11.8. kello 12–18. Myymälän laarit ovat täynnä kaikenlaista tekstiiliä: vaatteita, kodintekstiilejä ja kankaita, ja rekeissä roikkuu myös vintagea ja retroa. Tuotteita ei ole hinnoiteltu erikseen, vaan ne myydään penkojaisten aikana 1–2 euron kilohinnalla. Poistotekstiilin lisäksi myynnissä on muutama myymälässä aiemmin käytössä ollut kaluste ja valaisin.

–  Teemme megapenkojaisten myötä myymälään tilaa syyskauden tuotteille. Syksyksi on suunniteltu lisää tapahtumia joka kuukaudelle, joten kannattaa seurata myymälää Facebookissa, Lintula kehottaa.

Megapenkojaisissa ovat paikalla myös LSJH:n neuvojat, joilta voi penkomisen lomassa kysyä esimerkiksi lajittelusta ja jätehuollon palveluista.

Poistotekstiilimyymälä palvelee 17.8.2020 lähtien maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 10.00–15.00 sekä torstaisin klo 10.00–18.00 (ei arkipyhinä). Myymälä sijaitsee LSJH:n poistotekstiilihallissa, jossa poistotekstiiliä vastaanotetaan, lajitellaan ja valmistellaan kierrätykseen. Hallin ulkoseinustalla on maksuton poistotekstiilin vastaanotto, jonne asukkaat voivat tuoda käyttökelvottomat, puhtaat ja kuivat kodintekstiilit maksutta milloin tahansa. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin, jotta tekstiilit eivät kostu ja mene pilalle.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilimyymälän megapenkojaiset tiistaina 11.8. kello 12–18. Hiidenkatu 9, Turku (halli 5, käynti Ristinpaltankadun puolelta hallin päädystä). Tapahtuma on avoin kaikille. HUOM! Voimme joutua rajoittamaan myymälän asiakasmäärää koronavirustilanteen vuoksi. Muistathan riittävän käsihygienian ja turvavälit asioidessasi, ja suosithan korttimaksua. Ota mukaan oma kassi!

Poistotekstiiliä vastaanotetaan poistotekstiilihallin lisäksi maksutta myös LSJH:n lajitteluasemilla. Kaikki poistotekstiilin vastaanottopaikat ja lajitteluohjeet:www.lsjh.fi/poistotekstiilit-keraykseen 

Poistotekstiilimyymälän verkkosivut: www.lsjh.fi/poistotekstiilimyymala 

Poistotekstiilimyymälän megapenkojaisten Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/607198550231272/