Poistotekstiilistä jalostettua kuitua ihmisen käsissä

LSJH:n poistotekstiilin käsittelylinjaston koeajot käynnissä – täysimittainen tuotanto pääsee vauhtiin syksyllä

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on käynnistänyt koeajot poistotekstiilin jalostuslaitoksella Paimiossa. Laitoksen pilottilinjastolla kotitalouksien poistotekstiili jalostetaan kierrätyskuiduksi. Täysimittaisen tuotannon aloittaminen siirtyy vielä syksyyn, jotta saadaan varmistettua, että laitoksen prosessit toimivat turvallisesti. Samaan aikaan tuotantoa kehitetään koetoiminnalla yhdessä poistotekstiilistä jalostettavaa kierrätyskuitua hyödyntävien yritysasiakkaiden kanssa.

Kierrätyskuidun tuotanto Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilin jalostuslaitoksella Paimiossa alkaa syksyllä. Tässä vaiheessa laitoksen lopputuotteita ja käsittelyprosesseja voidaan vielä räätälöidä kumppaneiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.

— Nyt on hyvä hetki aloittaa uusien ratkaisujen suunnittelu ja tuotekehitys! Me autamme siinä mielellämme, kertoo kierrätyskuidun myynnistä vastaava Anna Garton LSJH:lta.

Vaikka alkuperäisestä linjaston tuotantoaikataulusta on jouduttu hieman joustamaan, on tunnelma Paimion jalostuslaitoksella energinen ja innostunut.

—Olemme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa rakentamassa kiertotalouden mukaista ekosysteemiä poistotekstiileille. Tulemme tarjoamaan kotimaisen kierrätysratkaisun kotitalouksien tekstiilijätteelle. Garton kertoo.

Suomen kuntien jätelaitokset rakentavat yhdessä poistotekstiilien valtakunnallista keräysverkostoa. Jätelaitosten tarkoituksena on kerätä kuntien vastuulla oleva kotitalouksien poistotekstiili asukkailta ympäri Suomen, jotta tekstiilijäte saadaan hallitusti kotimaiseen jatkokäsittelyyn. LSJH:n pitkän tähtäimen tavoitteena on avata koko Suomen poistotekstiilit käsittelevä jalostuslaitos lähivuosina Turun Topinpuistoon.

Poistotekstiilin mekaaninen jalostaminen kierrätyskuiduksi on uusi ja välttämätön lenkki ketjussa, joka mahdollistaa kotitalouksien tekstiilijätteen palauttamisen kiertotalouden piiriin. Paimion pilottilinjaston tehtävänä on uurtaa uraa nimenomaan kotitalouksien poistotekstiilin mekaaniselle jalostamiselle. Kun pilottilinjasto on täydessä vauhdissa, se voi käsitellä vuoden aikana jopa 5 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Linjastolla jalostettavasta kierrätyskuidusta voidaan valmistaa uusia tuotteita, kuten vaatteita, eristemateriaalia tai vaikkapa terassilautaa.

— Jos yrityksesi etsii kestävää ja kiertotalouden periaatteiden mukaista materiaaliratkaisua osaksi tuotantoaan, voi poistotekstiileistä jalostettu kierrätyskuitumme olla hyvä valinta. Materiaali voidaan lajitella koostumuksen, laadun ja värin mukaan. Tarjoamme räätälöityjä ratkaisuja eri alojen toimijoiden tarpeisiin, Garton summaa.

Lisätietoja:

Anna Garton
Kierrätyskuidun myynti / asiakkuusvastaava
040 1866215
anna.garton@lsjh.fi