Muovipakkausten keräysastian pitäisi löytyä nyt isojen taloyhtiöiden pihalta

Pakkausjätteiden uudet erilliskeräysvelvoitteet astuvat siirtymäajan jälkeen voimaan tänään perjantaina 1. kesäkuuta. Velvoitteet koskevat Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueen kaikkia 17 kuntaa. Kesäkuun alusta lähtien taajama-alueella sijaitsevan taloyhtiön jätekatoksesta voi kiinteistön huoneistomäärästä riippuen löytyä uutena muovipakkausten-, biojätteen- tai metallinkeräysastia.

Siirtymäajan jälkeen perjantaina 1.6. voimaan astuvat erilliskeräysvelvoitteet ovat jo muokanneet monen taloyhtiön jätetilan uuteen uskoon. Muovipakkausten keräys on aloitettu kiinteistöillä uutena jätejakeena. Määräysten mukaan muovipakkaukset on kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 20. Biojäte ja pakkauslasi taas on kerättävä erilleen, jos huoneistoja on vähintään 10. Kiinteistöillä syntyvät metallijätteet on kerättävä omiin astioihin, jos huoneistoja on vähintään neljä.

­– Pienemmätkin taloyhtiöt voivat halutessaan vapaaehtoisesti kerätä pakkaus- ja biojätteitä. Aktiivisesti lajitteleville kotitalouksille kertyy omaan jäteastiaan entistä vähemmän polttokelpoista jätettä varsinkin, kun muovipakkaukset lajitellaan hyödynnettäväksi. Kun pakkausjätteet viedään kierrätyspisteeseen tai taloyhtiön keräysastioihin ja biojätteet kerätään erikseen tai kompostoidaan, voi polttokelpoisen jätteen jäteastian tyhjennysväli olla jopa 12 viikkoa, LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta kertoo.

LSJH:lta lajitteluapua asukkaille

Nyt voimaan astuvat erilliskeräysvelvoitteet koskevat Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pöytyän, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun kuntia ja kaupunkeja. Erilliskeräysvelvoitteet ovat osa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan päättämiä jätehuoltomääräyksiä.

LSJH huolehtii jätteenkuljetuksista Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäessä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paraisten saaristossa, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla. Näissä kunnissa LSJH on tarjonnut taloyhtiöille jätekatosten päivityspaketteja siten, että määräysten mukaiset astiat olisivat asukkaiden käytössä viimeistään kesäkuun alusta alkaen. Muissa LSJH:n toimialueen kunnissa taloyhtiöt ovat järjestäneet astiamuutokset kilpailuttamiensa jätteenkuljetusurakoitsijoidensa kanssa.
­– LSJH:n neuvonta palvelee jätehuoltoon ja lajitteluun liittyvissä asioissa kaikkia toimialueensa 17 kunnan asukkaita. LSJH:n kotisivuilta löytyvästä Tilaamosta asukkaat voivat tilata maksutta erilaisia lajittelu- ja jäteoppaita. Muovipakkausten ja biojätteen keräyksen aloittaneissa taloyhtiöissä rappukäytäviin kannattaa lajittelun tueksi tulostella ainakin Tilaamosta löytyviä maksuttomia rappulappuja, Huhta vinkkaa.

 

Lajitteluapua asukkaille LSJH:n Tilaamosta: www.lsjh.fi/tilaamo