Biojätteen lajittelu suurkeittiössä – lajitteluohjeet

Joko tunnet suurkeittiössä syntyvät biojätteet? Pikavinkit löydät tästä!

Biojätettä ovat

  • vihannesten ja hedelmien kuoret,
  • lihan- ja kalanperkeet
  • kahvinporot ja -suodattimet
  • pienet luut
  • käsipyyhkeet, voi- ja leivinpaperit sekä muut likaiset muovittomat paperit
  • munankuoret, munakennot
  • ruuantähteet
  • hammastikut

Biojätettä eivät ole

  • juomanloput, jäät
  • keittoliemet tai muut nesteet
  • keitinrasvat ja ruokaöljyt
  • tupakantumpit
  • pakkaukset (kuten maitotölkit, leviterasiat tai voinappikääreet)
  • kertakäyttöastiat

Nestemäisiä rasvoja, kuten friteerausöljyjä, ei saa kaataa viemäriin. Pienet määrät rasvoja voi laittaa biojätteeseen paperiin imeytettynä, muuten nestemäisille rasvoille järjestetään erilliskeräys kierrätystä varten, tai ne laitetaan pakattuna polttokelpoisen jätteen joukkoon.