Biojätteen keräystavat

Biojätteen lajittelu ja sen kerääminen omaan astiaan tai kompostoriin on todellinen ympäristöteko. Lajittelututkimusten mukaan polttokelpoisen jätteen pussista jopa kolmasosa on biojätettä. Lajittelemalla biojätteen erikseen, voit pienentää polttokelpoisen jätteen määrää ja näin pidentää astian tyhjennysväliä jopa 12 viikkoon. Lajittelu auttaa myös pitämään biojätteen tärkeät ravinteet kierrossa!

Oma astia biojätteelle

Oma astia biojätteelle pitäisi löytyä jokaisesta 10 ja sitä useamman asunnon taloyhtiöille. Myös tätä pienemmillä taloyhtiöillä on mahdollisuus halutessaan liittyä biojätteen erilliskeräykseen, jos ne sijaitsevat keräysreittien varrella.

Biojäteastiaan biojätteet viedään aina pakattuna. Paras pakkaus biojätteelle on paperipussi, mutta myös muut biohajoavat pussit käyvät. Pakkaaminen suojaa astiaa likaantumiselta, ehkäisee hajuhaittoja ja talvella myös jäätymiseltä.

Biojäteastian tyhjennysväli on pisimmillään 2 viikkoa. Jos biojäte kerätään syväsäiliöön, voi astian tyhjentää talvikaudella 4 viikon välein.

Lue lisää taloyhtiön biojätteen keräyksestä

Biojätekimppa

Myös omakotitalossa voi kerätä biojätteet omaan astiaan. Yhdestä taloudesta biojätettä kuitenkin harvemmin syntyy tarpeeksi täyttämään kokonaisen astian. Tällöin biokimppa on fiksu vaihtoehto. Pihapiirin yhteinen astia syö monen perheen biojätteet, ja lasku laitetaan osiin.

Biojätteen kimppakeräys on mahdollista Kemiönsaaren pääsaaren, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Raision ja Ruskon Vahdon taajamissa sijaitseville kiinteistöille. Paraisten saaristoon biokimpat laajenevat myöhemmin.

Kysy lisää asiakaspalvelustamme asiakaspalvelu@lsjh.fi tai puh. 0200 47470.

Muiden kuntien asukkaiden kannattaa tiedustella mahdollisuutta biokimppaan omalta jätteenkuljettajaltaan.

Biojätteet kompostoriin

Kotikompostorissa keittiön biojäte ja puutarhan kasvijätteet muuttuvat kätevästi muhevaksi mullaksi. Valmista multaa voi hyödyntää oman pihan istutusten hoidossa ja puutarhaviljelyssä.

Kompostori voi olla myös useamman naapurin yhteinen tai koko taloyhtiön käytössä. Tällöin kompostorille kannattaa sopia vastuuhenkilö ja jakaa hoitovastuut selkeästi.

Lue lisää kompostoinnista