Kompostointi

Monta hyvää syytä kompostoida

  • Ravinteet palautuvat takaisin luontoon.
  • Saat multaa ja maanparannusainetta puutarhan kasveille.
  • Liikenteen päästöt vähenevät, kun jätettä ei tarvitse kuljettaa kauas.
  • Säästät rahaa, kun kodin jäteastiaa ei tarvitse tyhjentää enää niin usein. Polttokelpoisen jätteen astian tyhjennysväli voi olla jopa kaksitoista viikkoa, kun ruuantähteitä ei ole jätteen joukossa.

Tältä sivulta löydät vinkit kompostoinnin aloittamiseen. Pihatalkoisiin, yhdistyksen kokoukseen tai muuhun tapahtumaan voit tilata ympäristöneuvojan kertomaan aiheesta! Lisätietoa saat sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi tai soittamalla numeroon 0200 47470.

Miten kompostori valitaan?

Kompostorin voi rakentaa itse tai ostaa valmiin omien käyttötarpeiden mukaisesti. Nelihenkisen perheen biojätteille tarvitaan 150–400 litran kompostori. Jos biojätteiden lisäksi halutaan kompostoida puutarhajätteet tai käymäläjätteet, kannattaa kompostorin koko kasvattaa 400–600 litraan tai hankkia useampia kompostoreita.

Biojätteen kompostointiin tarkoitetussa kompostorissa tulee olla seinät, kansi ja pohja, jotka estävät rottien ja muiden haittaeläinten pääsyn kompostoriin. Jos kompostoria käytetään ympäri vuoden, on sen toimiakseen oltava lämpöeristetty.

Pelkästään puutarhajätteen kompostointiin käy kasa, auma tai kehikko.

Mitä kompostoriin laitetaan?

Kompostoriin voi laittaa oman kodin tai puutarhan kasviperäisiä jätteitä, ruokajätteitä ja käymäläjätettä edellyttäen, ettei kompostoinnista aiheudu haittaa viihtyvyydelle, terveydelle tai ympäristölle. Kotikompostoriin voi laittaa myös pieniä määriä nestemäisiä ruokajätteitä.

Paikan valinta

Valitse kompostorille paikka, joka on lämmin ja suojassa tuulelta, muttei kuitenkaan liian paahteinen. Sijoita kompostori riittävän etäälle tuuletusikkunoista ja ilmastointikanavista.

Pidä huolta, että kompostorilta on kaivoon tai vesialueeseen riittävästi etäisyyttä. Jos olet sijoittamassa kompostoria lähelle tontin rajaa, keskustele asiasta etukäteen naapurisi kanssa. Naapurin lupaa ei tarvita, jos kompostorin sijoittaa rakennuslupa-asiakirjoissa merkittyyn jätehuollolle varattuun tilaan.

Miten kompostorin saa toimimaan?

Kompostointi aloitetaan laittamalla kompostorin pohjalle reilu kerros karkeaa kariketta. Karike toimii salaojakerroksena. Tämän jälkeen kompostoriin voi alkaa lisätä biojätettä. Kompostoitumista edistää suurikokoisten elintarvikkeiden pilkkominen paloiksi. Jokaisen biojäte-erän päälle laitetaan ohut kerros seosainetta (esim. risuhaketta, kariketta, puruja tai muuta kuiviketta).

Komposti tarvitsee toimiakseen happea, kosteutta ja ravinteita sopivassa suhteessa. Hapensaannin voi varmistaa karkeajakoisen kuivikkeen lisäämisellä sekä ajoittaisella sekoittamisella ja pöyhimisellä. Jos komposti tuntuu kuivalta, sitä voi kastella vedellä. Perussääntönä pidetään, että kosteutta on sopivasti, jos seos tuntuu kädessä kostealta nyrkkiin puristettaessa. Hyvin toimiva komposti lämpiää hetkellisesti 50–70 asteeseen, painuu voimakkaasti kasaan ja siitä lähtee kantta avattaessa kostean lämmin mullan tuoksu. Jatkuva biojätteen lisäys pitää kompostin pieneliöt toiminnassa ja kompostin lämpimänä.

Valmista!

Komposti on valmista jälkikompostoitumaan, kun kaikki jäte on maatunut tummanruskeaksi humukseksi. Jälkikompostoinnin voi tehdä esimerkiksi muovilla peitetyssä kehikossa tai aumassa. Multaa voi käyttää 6-12 kuukauden kuluttua kateaineena tai sitä voi sekoittaa pintamultaan. Kasvualustana käytettävän kompostin tulee olla hyvin kypsynyttä. Käymäläjäte on hyvä jälkikompostoida hygieniasyistä kaksi vuotta.

Kompostitohtorin lääkkeet tavallisimpiin vaivoihin

Vaiva Aiheuttaja Hoito
Kompostorissa on muurahaisia. Kompostimassa on liian kuivaa. Kastele.
Kompostori haisee/ ei lämpene. Kompostimassa on liian märkää ja tiivistä. Lisää karkeaa seosainetta ja sekoita.
Kompostori on lämmin ja haisee ammoniakille. Lämpötila on liian korkea. Lisää hapanta seosainetta, kuten turvetta. Älä sekoita liian usein.
Kompostorissa on kärpäsiä, toukkia tai munia. Kompostimassaa ei ole peitetty kunnolla tai se on liian märkää tai tiivistä. Käännä pintaosa keskelle kompostorin kuumimpaan kohtaan.