Kompostointi

Monta hyvää syytä kompostoida

  • Ravinteet palautuvat takaisin luontoon.
  • Saat multaa ja maanparannusainetta puutarhan kasveille.
  • Liikenteen päästöt vähenevät, kun jätettä ei tarvitse kuljettaa kauas.
  • Säästät rahaa, kun kodin jäteastiaa ei tarvitse tyhjentää enää niin usein. Polttokelpoisen jätteen astian tyhjennysväli voi olla jopa kaksitoista viikkoa, kun ruuantähteitä ei ole jätteen joukossa.

Tältä sivulta löydät vinkit kompostoinnin aloittamiseen. Pihatalkoisiin, yhdistyksen kokoukseen tai muuhun tapahtumaan voit tilata ympäristöneuvojan kertomaan aiheesta! Lisätietoa saat sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi tai soittamalla numeroon 0200 47470.

Miten kompostori valitaan?

Kompostorin voi rakentaa itse tai ostaa valmiin omien käyttötarpeiden mukaisesti. Yhden perheen biojätteille tarvitaan 150–400 litran kompostori. Jos talousjätteiden lisäksi samassa säiliössä halutaan kompostoida myös puutarhajätteet, kannattaa kompostorin koko kasvattaa 400–600 litraan. Laadukkaat kompostorit ovat melko arvokkaita, mutta sijoitus kannattaa; kunnollinen laite kestää käytössä jopa vuosikymmeniä. Ruokajätteen kompostointiin tarkoitetussa kompostorissa tulee olla seinät, kansi ja pohja, jotka estävät rottien ja muiden haittaeläinten pääsyn kompostoriin. Pohjana voi käyttää esimerkiksi silmäkooltaan alle 7 mm teräsverkkoa. Elintarvikejätteen ympärivuotisessa kompostoinnissa käytetään lämpöeristettyä kompostoria. Pelkästään puutarhajätteen kompostointiin käy auma tai kehikko.

Mitä kompostoriin laitetaan?

Kompostoriin voi laittaa oman kodin tai puutarhan kasviperäisiä jätteitä, ruokajätteitä ja käymäläjätettä edellyttäen, ettei kompostoinnista aiheudu haittaa viihtyvyydelle, terveydelle tai ympäristölle. Katso lisää biojätteen lajitteluohjeista. Kotikompostoriin voi laittaa myös nestemäisiä elintarvikkeita.

Paikan valinta

Hyvä paikka kompostorille on suojaisa, varjoisa mutta lämmin ja sopivasti lähellä oleva tasainen paikka.

Etäisyys lähimpään kaivoon tai vesialueeseen on oltava vähintään 15 metriä. Naapurin luvalla kompostorin voi laittaa alle 4 metrin päähän tontin rajasta. Naapurin lupaa ei tarvita, jos kompostorin laittaa rakennuslupa-asiakirjoissa merkittyyn jätehuollolle varattuun tilaan. Erittäin pienillä tonteilla kompostorin sijoittamisesta voidaan sopia poikkeavasti kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa.

Miten kompostorin saa toimimaan?

Kompostointi aloitetaan laittamalla kompostorin pohjalle 10-15 cm karkeaa oksa- tai risuhaketta. Hake toimii salaojakerroksena. Sen jälkeen kompostoriin voi alkaa lisätä biojätettä. Kompostoitumista edistää suurikokoisten elintarvikkeiden pilkkominen paloiksi. Jokaisen biojäte-erän päälle laitetaan ohut kerros seosainetta (esim. risuhaketta, kariketta, puruja tai muuta kuiviketta).

Komposti tarvitsee toimiakseen happea, kosteutta ja ravinteita sopivassa suhteessa. Hapensaannin voi varmistaa karkeajakoisen kuivikkeen lisäämisellä sekä ajoittaisella sekoittamisella ja pöyhimisellä. Jos komposti tuntuu kuivalta, sitä voi kastella vedellä. Perussääntönä pidetään, että kosteutta on sopivasti, jos seos tuntuu kädessä kostealta nyrkkiin puristettaessa. Hyvin toimiva komposti lämpiää hetkellisesti 40–70 asteeseen, painuu voimakkaasti kasaan ja siitä lähtee kantta avattaessa kostean lämmin mullan tuoksu. Jatkuva biojätteen lisäys pitää kompostin pieneliöt toiminnassa ja kompostin lämpimänä.

Valmista!

Komposti on valmista jälkikompostoitumaan, kun kaikki jäte on maatunut tummanruskeaksi humukseksi. Jälkikompostoinnin voi tehdä esimerkiksi muovilla peitetyssä kehikossa tai aumassa. Multaa voi käyttää 6-12 kuukauden kuluttua kateaineena tai sitä voi sekoittaa pintamultaan. Kasvualustana käytettävän kompostin tulee olla hyvin kypsynyttä. Käymäläjäte on hyvä jälkikompostoida hygieniasyistä kaksi vuotta.

Kompostitohtorin lääkkeet tavallisimpiin vaivoihin

Vaiva Aiheuttaja Hoito
Kompostorissa on muurahaisia Komposti on liian kuiva Kastele
Komposti haisee/ komposti ei lämpene Komposti on liian märkä/tiivis Sekoita ja lisää karkeaa seosainetta
Kompostorissa on kärpäsiä, toukkia tai munia Kompostia ei ole peitetty kunnolla tai se on liian märkä/tiivis Käännä pintaosa keskelle kompostia eli kuumimpaan kohtaan. Torjuntaan voi käyttää tarvittaessa myös kompostissa hajoavaa pyretriiniä.