Ympäristöneuvontamateriaalit 8-luokkalaisille

Haemme vuosittain toimialueemme kaikki 8-luokkaiset mukaamme jätehuoltoaiheiselle kiertoajelulle. Tälle sivulle on koottu aiheeseen liittyvä materiaalipaketti koulujen käyttöön.

Jos luokkanne haluaa lähteä mukaan tälle kiertoajelulle, opettaja voi pyytää tehtäviä varten vastauslomakkeen ja oikeat vastaukset sähköpostitse ympäristöneuvojaltamme solja.nurmi@lsjh.fi.

Tervetuloa jätehuoltoaiheiselle kiertoajelulle!

Mahtavaa, että saamme sinut mukaamme! Oppaananne tällä kiertoajelulla ovat ympäristöneuvojamme Solja ja Nora! Toivottavasti viihdytte mukanamme ja saatte uutta tietoa ja pohdittavaa reissumme aikana.

Tänään vierailemme kolmessa eri kohteessa. Piipahdamme kurkkaamassa lajitteluasemaamme ja sen toimintaa, pohdimme, miten erilaiset roskat lajitellaan ja sen jälkeen tutustumme kestävään kuluttamiseen ja jätteen määrän vähentämiseen.

Toivottavasti kierroksen jälkeen kaikille on selvää, että te voitatte robotit lajittelussa 6-0 ja ymmärrätte, miksi puhumme sekä jätteistä että raaka-aineista. Ehkäpä olemme myös onnistuneet herättelemään ajatuksia, kuinka juuri sinä voit vähentää luonnonvarojen kuluttamista ja olet vakuuttunut, että pienimmilläkin teoilla on merkitystä.

Olemme jakaneet aihepiirit pysähdystemme mukaisesti. Suosittelemme, että etenet numerojärjestyksessä, näin ajatuksemme välittyvät sinulle parhaiten. Jokaisessa aihepiirissä on tehtäviä, sopikaa niiden palautuksesta opettajanne kanssa.

Työskentelyn helpottamiseksi suosittelemme avaamaan pdf-tiedostoissa olevat linkit uuteen välilehteen. Voit avata linkin uuteen välilehteen viemällä osoittimen linkin kohdalle, painamalla hiiren oikeanpuolimmaista näppäintä ja valitsemalla oikean vaihtoehdon.

Turvavyöt kiinni, nyt lähdetään liikenteeseen!

1. Mikä on LSJH?

Nyt tutustutaan kuntalaisten omaan yhtiöön! Me olemme täällä teitä varten ja teemme työtä puhtaamman ympäristön puolesta. Sloganimmekin kuuluu “Pienempi kuorma huomiselle”. Olemme mukana kehittämässä jätehuoltoa sekä neuvomassa asukkaitamme, jotta saisimme talteen mahdollisimman paljon hyvää raaka-ainetta ja säästäisimme luonnonvaroja.

2. Lajittelu – tärkeää ja helppoa!

Kaikkien tuotteiden ja hyödykkeiden raaka-aineet saadaan luonnosta, ja niiden pysyminen kierrossa on tärkeää. Lajittelun ja kierrätyksen avulla säästämme luonnonvaroja tuleville sukupolville ja vähennämme luonnonvarojen hankkimiseen liittyvää ympäristökuormitusta.

Kodin jätteiden lajittelussa ja niiden hyödyntämisessä kaikkein tärkeimmässä roolissa olet sinä! Sinä voitat lajittelussa kaikki robotit, sillä ihmisellä on mahtava kyky tunnistaa eri materiaaleja! Lajittelu on helppoa, kun kaikille roskille on oma paikka, jonne ne voi laittaa. Nyt pääset testaamaan lajittelutaitojasi Roska väärässä paikassa -tehtävien avulla. Löydätkö virheen?

3. Kestävä kuluttaminen ja jätteen määrän vähentäminen

Jokainen voi tehdä tekoja, jotka säästävät arvokkaita luonnonvaroja ja ympäristömme nostaa meille peukun pystyyn. Pienikin teko on tärkeä teko!

Arkisessa elämässä kulutamme hyödykkeitä yhä kiihtyvällä tahdilla. Nyt pysähdymme hieman miettimään, kuinka voisimme tehdä sen kestävämmin ympäristömme kannalta. Tätä nykymenoa ei maapallomme kestä. Kurkataanpa mitä kaikkia avaimia piteletkään käsissäsi – olet nimittäin iso osa ratkaisua!