Leiki, kokeile, keskustele ja opi uutta!

Tarjoamme alueemme peruskouluille ympäristökasvatusta eri ikäryhmille suunnattujen oppituntien muodossa. Meillä on tarjolla myös lainamateriaaleja, joita alueemme koulut, päiväkodit ja muut ympäristökasvatusta tekevät toimijat, kuten partiot ja kerhot, voivat lainata käyttöönsä maksutta.

Voit myös tiedustella ympäristöneuvojaa vierailulle esimerkiksi lukion, ammattikoulun, taloyhtiön tai harrastusryhmän tilaisuuteen. Neuvonta on maksutonta ja se räätälöidään yhdessä tilaajan kanssa. Neuvontaa toteutetaan LSJH:n toimialueella. Jäteasioista kerrotaan havainnollisesti tekemisen ja tehtävien avulla tai perinteisesti luennoiden. Tilaisuus voidaan järjestää joko tilaajan omissa tiloissa tai tutustumiskäynnillä johonkin LSJH:n kohteeseen. Yksi mahdollinen vierailukohde on LSJH:n Vierailukeskus Kahmari.

Neuvontaa ja lainamateriaaleja voit tiedustella sähköpostilla osoitteesta asiakaspalvelu@lsjh.fi tai verkkosivustomme asiakaspalveluchatin kautta.

Ympäristökasvatusta kaikille peruskoululaisille

Kierrätys ja kestävä kuluttaminen ovat kansalaistaitoja! Peruskoulun jälkeen oppilas osaa lajitella jätteet oikein, ymmärtää jätehuollon toimintaa ja tuotteiden elinkaariajattelua sekä tuntee vastuuta yhteisistä luonnonvaroista.

3.-4. -luokkalaiset

Seudun koulut saavat vuorovuosina kutsun 3.-4. -luokkalaisille suunnatusta kestävän kuluttamisen oppitunnista synttärikutsujen merkeissä. Toivottavasti kaikki koulut tarttuvat tilaisuuteen! Synttärikutsut-ohjelman tavoitteena on pohtia kestävää kuluttamista. Kumman pöydän kattamiseen on käytetty enemmän luonnonvaroja, ja kummasta syntyy enemmän jätettä synttärien tuoksinassa – Eemeli Ekon vai Olivia Ökyn?

6.-luokkalaiset

Olemme mukana Varsinais-Suomen Yrityskylässä yhtenä kylän yrityksenä. Yrityskylä on 6.-luokkalaisille suunnattu talous- ja työelämätaitojen oppimisympäristö.  Turkuun rakennetussa Yrityskylä-pienoiskaupungissa oppilaat toimivat mm. Lounais-Suomen Jätehuolto -nimisessä yrityksessä hoitaen toimitusjohtajan, jätehuoltomestarin ja ympäristöneuvojan tehtäviä. Osana pienoiskaupunkia koululaisille jää kuva toimivan jätehuollon tärkeydestä osana yhteiskuntaa. Tutustu Yrityskylään.

8.-luokkalaiset

Kaikki seudun koululaiset kutsutaan 8. vuosiluokalla vierailulle jätehuollon toimipaikkoihin. Vierailukäynnin aikana tutustutaan jätteiden käsittelyyn ja hyötykäyttöön, lajitteluohjeisiin sekä luonnonvarojen käytön ja kestävän kuluttamisen periaatteisiin. LSJH tarjoaa ryhmille bussikuljetuksen koululta sekä opastuksen tutustumiskohteissa maksutta.

Muu tarjonta

Pienimmille paras oppi ympäristöasioissa tulee esimerkin ja arkisten käytäntöjen kautta. Ota lapset mukaan puistoa siivoamaan, roskia lajittelemaan ja kompostia hoitamaan! Lisäksi jäteasioista kannattaa keskustella leikkien ja pelien kautta. Meillä on tarjolla laadukkaita lainamateriaaleja, joita voi hyödyntää tämän aiheen harjoittelemiseen. Eskarilaisille ja 1.-2.-luokkalaisille sopivia tehtäviä ovat myös esimerkiksi Jätejengin rastirata tai Mysteerilaatikot.

Lajittelusetti pistää pohtimaan ja tekemään! Taitavillekin lajittelijoille voi tulla uutta tietoa ja pähkinöitä purtavaksi. Settiin kuuluu lyhyt tietopaketti siitä, miksi lajittelu on tärkeää, ja mitä eri jätteille keräyksen jälkeen tapahtuu. Tehtävän voi toteuttaa, vaikka kahden joukkueen välisenä kilpailuna tai yhteisenä pohdintana, ryhmän koosta ja toiveista riippuen. Tutustu lajittelusettiin.

SimShop kannustaa kestävään kuluttamiseen. Simuloiduille ostoksille voi suunnata tilaamalla neuvojan vierailulle oppilaitokseen tai yhdistykseen. Eurojen sijasta tällä shoppailukierroksella vertaillaan kuitille listautuvaa tuotteiden luonnonvarojen kulutusta. Shoppailusimulaattori sopii ohjelmaksi aikuisille ja ammattikoulu- sekä lukioikäisille nuorille.