Leiki, kokeile, keskustele ja opi uutta!

Tilaa ympäristöneuvoja vierailulle esimerkiksi kouluun, taloyhtiön tai harrastusryhmän tilaisuuteen. Neuvonta on maksutonta ja se räätälöidään tilaajan toiveiden mukaisesti. Neuvontaa toteutetaan LSJH:n toimialueella. Jäteasioista kerrotaan havainnollisesti leikkien ja tehtävien avulla tai perinteisesti luennoiden. Eri tapahtumiin voidaan myös toteuttaa neuvontapiste. Tilaisuuksia järjestetään tilaajan omissa tiloissa tai tutustumiskäynneillä. Yksi mahdollinen vierailukohde on LSJH:n Vierailukeskus Kahmari, johon pääset tutustumaan täällä.

Tilaa neuvoja tapahtumaasi sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi tai soittamalla numeroon 0200 47470.

Ympäristökasvatusta kaikille peruskoululaisille

Kierrätys ja kestävä kuluttaminen ovat kansalaistaitoja! Peruskoulun jälkeen oppilas osaa lajitella jätteet oikein, ymmärtää jätehuollon toimintaa ja tuotteiden elinkaariajattelua sekä tuntee vastuuta yhteisistä luonnonvaroista. Tarjoamme toimialueensa koulujen, kerhojen ja varhaiskasvatuksen tueksi laajan valikoiman erilaisia oppituntisisältöjä ja opetusmateriaaleja.

3.-4.-luokkalaiset

Seudun koulut saavat vuorovuosina kirjeen 3.-4.-luokkalaisille suunnatusta kestävän kuluttamisen oppitunnista synttärikutsujen merkeissä. Toivottavasti kaikki luokat tarttuvat tilaisuuteen! Synttärikutsut-ohjelman tavoitteena on pohtia kestävää kuluttamista. Kumman pöydän kattamiseen on käytetty enemmän luonnonvaroja, ja kummasta syntyy enemmän jätettä synttärien tuoksinassa – Eemeli Ekon vai Olivia Ökyn?

6.-luokkalaiset

Olemme mukana Varsinais-Suomen Yrityskylässä yhtenä kylän yrityksenä. Yrityskylä on 6.-luokkalaisille suunnattu talous- ja työelämätaitojen oppimisympäristö.  Turkuun rakennetussa Yrityskylä-pienoiskaupungissa oppilaat toimivat mm. Lounais-Suomen Jätehuolto -nimisessä yrityksessä hoitaen toimitusjohtajan, jätehuoltomestarin ja ympäristöneuvojan tehtäviä. Osana pienoiskaupunkia koululaisille jää kuva toimivan jätehuollon tärkeydestä osana yhteiskuntaa.

Tutustu Yrityskylään

8.-luokkalaiset

Kaikki seudun koululaiset kutsutaan 8. vuosiluokalla vierailulle jätehuollon toimipaikkoihin. Vierailukäynnin aikana tutustutaan jätteiden käsittelyyn ja hyötykäyttöön, lajitteluohjeisiin sekä luonnonvarojen käytön ja kestävän kuluttamisen periaatteisiin. LSJH tarjoaa ryhmille bussikuljetuksen koululta sekä opastuksen tutustumiskohteissa maksutta.

Muuta ohjelmaa

Koulun ympäristöpäivä. Suunnitellaan yhdessä koko kouluille ja tarvittaessa myös vanhemmille sopivaa ohjelmaa. Neuvojat voivat tulla paikalle pitämään infopistettä tai vetämään tehtävärasteja ja opastavat myös mielellään lainattavien materiaalien käytössä. Tutustu lainattaviin materiaaleihin sivun vasemman reunan linkin kautta!

Pienimmille paras oppi ympäristöasioissa tulee esimerkin ja arkisten käytäntöjen kautta. Ota lapset mukaan puistoa siivoamaan, roskia lajittelemaan ja kompostia hoitamaan! Lisäksi jäteasioista kannattaa keskustella leikkien ja pelien kautta. LSJH:n neuvoja voi tulla esikouluun pitämään tarinallisen lajittelutuokion. Eskarilaisille ja 1.-2.-luokkalaisille sopivia tehtäviä ovat myös esimerkiksi Jätejengin rastirata tai Mysteerilaatikot.

Lajittelusetti pistää pohtimaan ja tekemään! Tilaa neuvoja kouluun vieraaksi tai lainaa setti omaan käyttöön. Taitavillekin lajittelijoille voi tulla uutta tietoa ja pähkinöitä purtavaksi. Samalla kuullaan, miksi lajittelu on tärkeää, ja mitä eri jätteille keräyksen jälkeen tapahtuu. Tehtävän voi toteuttaa, vaikka kahden joukkueen välisenä kilpailuna tai yhteisenä pohdintana, ryhmän koosta ja toiveista riippuen.

T-paitapaja. Kestävää kuluttamista on hyvä miettiä käsitöiden parissa. Vanha T-paita muuttuu neuvojan vetämässä työpajassa vaikkapa rannekoruksi, kauppakassiksi tai koiranleluksi. Samalla keskustellaan puuvillan ympäristövaikutuksista, tekstiilien kierrättämisestä ja jätteen vähentämisestä.

SimShop kannustaa kestävään kuluttamiseen. Simuloiduille ostoksille voi suunnata tilaamalla neuvojan vierailulle oppilaitokseen tai yhdistykseen. Eurojen sijasta tällä shoppailukierroksella vertaillaan kuitille listautuvaa tuotteiden luonnonvarojen kulutusta. Shoppailusimulaattori sopii ohjelmaksi aikuisille ja nuorille yläkouluikäisistä alkaen.