Jätehuolto mukana kestävän kehityksen kasvatuksessa

Kierrätys ja kestävä kuluttaminen ovat kansalaistaitoja! Peruskoulun jälkeen oppilas osaa lajitella jätteet oikein, ymmärtää jätehuollon toimintaa ja tuotteiden elinkaariajattelua sekä tuntee vastuuta yhteisistä luonnonvaroista. Lounais-Suomen Jätehuolto tarjoaa toimialueensa koulujen, kerhojen ja varhaiskasvatuksen tueksi laajan valikoiman erilaisia oppituntisisältöjä ja opetusmateriaaleja.

Neuvontaa voit tilata sähköpostilla osoitteesta asiakaspalvelu@lsjh.fi tai puhelimitse numerosta 0200 47470.

Kaikki koululaiset osallistuvat

3.-4. luokkalaiset
Seudun koulut saavat vuorovuosina kirjeen 3-4 luokkalaisille suunnatusta kestävän kuluttamisen oppitunnista synttärikutsujen merkeissä. Toivottavasti kaikki luokat tarttuvat tilaisuuteen! Synttärikutsut-ohjelman tavoitteena on pohtia kestävää kuluttamista. Kumman pöydän kattamiseen on käytetty enemmän luonnonvaroja, ja kummasta syntyy enemmän jätettä synttärien tuoksinassa – Eemeli Ekon vai Olivia Ökyn? Turun ja Salon alakouluissa vieraillaan parillisina vuosina ja muissa alueen kunnissa parittomina vuosina.

8. luokkalaiset

Kaikki seudun koululaiset kutsutaan 8. vuosiluokalla vierailulle jätehuollon toimipaikkoihin. Vierailukäynnin aikana tutustutaan jätteiden käsittelyyn ja hyötykäyttöön, lajitteluohjeisiin sekä luonnonvarojen käytön ja kestävän kuluttamisen periaatteisiin. LSJH tarjoaa ryhmille bussikuljetuksen koululta sekä opastuksen tutustumiskohteissa maksutta.

Muuta ohjelmaa

Koulun ympäristöpäivä. Suunnitellaan yhdessä koko kouluille ja tarvittaessa myös vanhemmille sopivaa ohjelmaa. Neuvojat voivat tulla paikalle pitämään infopistettä tai vetämään tehtävärasteja ja opastavat myös mielellään lainattavien materiaalien käytössä. Tutustu lainattaviin materiaaleihin sivun vasemman reunan linkin kautta!

Pienimmille paras oppi ympäristöasioissa tulee esimerkin ja arkisten käytäntöjen kautta. Ota lapset mukaan puistoa siivoamaan, roskia lajittelemaan ja kompostia hoitamaan! Lisäksi jäteasioista kannattaa keskustella leikkien ja pelien kautta. LSJH:n neuvoja voi tulla esikouluun tai päiväkotiin 5-6 -vuotiaiden ryhmään pitämään tarinallisen lajittelutuokion. Eskarilaisille ja 1.-2.-luokkalaisille sopivia tehtäviä ovat myös esimerkiksi Jätejengin rastirata, Lastenkutsut tai Mysteerilaatikot.

Lajittelusetti pistää pohtimaan ja tekemään! Tilaa neuvoja luokkaan vieraaksi tai lainaa setti omaan käyttöön. Taitavillekin lajittelijoille voi tulla uutta tietoa ja pähkinöitä purtavaksi. Samalla kuullaan, miksi lajittelu on tärkeää, ja mitä eri jätteille keräyksen jälkeen tapahtuu. Tehtävän voi toteuttaa, vaikka kahden joukkueen välisenä kilpailuna tai yhteisenä pohdintana, ryhmän koosta ja toiveista riippuen.

T-paitapaja. Kestävää kuluttamista on hyvä miettiä käsitöiden parissa. Vanha T-paita muuttuu neuvojan vetämässä työpajassa vaikkapa rannekoruksi, kauppakassiksi tai koiranleluksi. Samalla keskustellaan puuvillan ympäristövaikutuksista, tekstiilien kierrättämisestä ja jätteen vähentämisestä.

SimShop kannustaa kestävään kuluttamiseen. Simuloiduille ostoksille voi suunnata tilaamalla neuvojan vierailulle oppilaitokseen tai yhdistykseen. Eurojen sijasta tällä shoppailukierroksella vertaillaan kuitille listautuvaa tuotteiden luonnonvarojen kulutusta. Shoppailusimulaattori sopii ohjelmaksi aikuisille ja nuorille yläkouluikäisistä alkaen.