Paikalliset pärjäsivät saariston lietteenkuljetuskilpailutuksissa 

Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaarten asukkaiden jätevesilietteiden kuljetukset siirtyvät huhtikuun alusta alkaen Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämiksi. Paikalliset kuljetusyritykset pärjäsivät saariston lietteenkuljetuskilpailutuksissa hyvin. Nauvossa ja Houtskarissa lietettä kuljettavat tutut paikalliset yrittäjät, Korppoossa urakan aloittaa alueella uusi yritys. Lietetyhjennysten hinnat selviävät, kun Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää niistä 18. helmikuuta pidettävässä kokouksessaan.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) järjestää 1. huhtikuuta alkaen Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaarten asukkaiden lietteenkuljetukset. LSJH kilpailutti asumisessa syntyvien lietteiden kuljetukset saari kerrallaan, ja paikalliset yritykset pärjäsivät kilpailutuksessa hyvin.

Nauvossa urakan aloittaa paikallinen Kaivuu & Kuljetus Saarinen Oy ja Houtskarissa urakkaan ryhtyy paikallinen yrittäjä Lindqvist Trans. Korppoon urakan kilpailutuksessa ei saatu tarjouksia paikallisilta, vaan lietteenkuljetusurakan voitti Eerola-yhtiöt Oy.

– Odotamme innolla yritysten kanssa alkavaa yhteistyötä. Nauvon ja Houtskarin paikallisilla yrittäjillä on hyvä aluetuntemus, ja he ovat suurimmalle osalle tuttuja. Korppoossa ajavalle yrittäjälle lietetyhjennykset ovat tuttua hommaa, vaikkei samanlaista paikallistuntemusta vielä olekaan. Toivomme, että asukkaat tulevat pian tutuiksi uuden kuljettajan kanssa, LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta sanoo.

Tyhjennykset tilataan jatkossa LSJH:lta

Huhtikuun 1. päivästä lähtien asukkaat tilaavat lietteiden tyhjennyksen LSJH:lta, eivät enää kuljetusyrittäjältä. Umpisäiliön tyhjennys tilataan tarvittaessa. Kiinteistöille, joissa on sakokaivo tai pienpuhdistamo, LSJH ehdottaa omaa tyhjennysviikkoa. Lietteenkuljetuksista ja suunnitelluista tyhjennysaikataulusta tiedotetaan asukkaita kirjeitse helmi- ja maaliskuussa.

– Lietetyhjennyksen voi tarvittaessa siirtää tai perua puhelimitse, sähköpostitse tai sähköisen asioinnin kautta. Asiakaspalvelusta saa apua myös kaikissa muissa lietetyhjennyksiin liittyvissä asioissa. Tämä on tuttua, sillä näin toimitaan jo polttokelpoisen jäteastian tyhjennysten kanssa, Huhta muistuttaa.

Asukkaille järjestetään maaliskuun puolivälissä infotilaisuuksia, joissa kerrotaan tarkemmin, miten lietetyhjennykset huhtikuusta alkaen hoidetaan. Tilaisuuksien ajankohdasta tiedotetaan maaliskuussa kotiin postitettavassa kirjeessä.

– Aiemmin alueen asukkailta on tiedusteltu kirjeitse oman jätevesijärjestelmän tietoja. Jos tietoja ei ole vielä ilmoittanut, kannattaa se tehdä heti, Huhta kannustaa.

Lietetyhjennysten hinnat eivät ole vielä tiedossa, vaan ne selviävät, kun alueellinen jätehuoltoviranomainen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää niistä kokouksessaan 18. helmikuuta. Taksaluonnos on nähtävillä 16.2.2021 saakka osoitteessa www.turku.fi/kuulutukset.

Ulkosaaristossa ja kanta-Paraisten alueella lietetyhjennykset jatkuvat toistaiseksi entiseen tapaan siten, että kiinteistönhaltija sopii itse tyhjennyksistä suoraan lieteurakoitsijan kanssa. Jätevesilietteiden kuljetukset siirtyvät LSJH:n hoidettavaksi koko LSJH:n alueella Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan päätöksestä vuoden 2026 loppuun mennessä.