Pakkaamaton tuhka jäteastiassa on paloturvallisuusriski

Energiakriisin myötä kasvanut puun poltto näkyy alueemme asukkaiden keskuudessa. Olemme saaneet palautetta kuljettajiltamme, että yhä useammasta jäteastiasta on löytynyt pakkaamatonta tuhkaa. 

Kun tuhkaa laittaa jäteastiaan pakkaamatta sitä ensin, voi tuhka syttyä tuleen uudelleen sen saadessa ilmaa ja sytyttää myös jäteastian palamaan. Pahimmassa tapauksessa tuli voi myös levitä jäteastian viereiseen taloon.  

Tuhka tulee pakata tiiviisti esimerkiksi pahvilaatikkoon tai muovipussiin. Ennen pakkaamista on huolehdittava, että tuhka on varmasti sammunut! 

Jos tuhkaa on pakkaamatta polttokelpoisen jätteen jäteastiassa, se pöllähtää hyvin ikävästi jätekuskin kasvoille tyhjennysvaiheessa ja on näin ollen työturvallisuusriski. Pahimmassa tapauksessa tuhka voi syttyä tuleen jäteautossa kesken ajon. 

Taloyhtiön huolehdittava yhtiön pihalle oma tuhka-astia 

Esimerkiksi puutaloyhtiöissä, joissa asukkailla on oma takka, on taloyhtiön huolehdittava yhtiön pihalle oma tuhkalle tarkoitettu paloturvallinen (esim. rosterinen) astia, jolle tilataan oma tyhjennys. 

Paras tapa hyödyntää puhdas puutuhka on käyttää se lannoitteena puutarhassa esimerkiksi ripottelemalla sitä puiden ja pensaiden juurelle.