Parasta ennen ja jälkeen – juhli hävikkikarnevaalia kävelykadulla!

Lauantaina 3.9. klo 11-15 Turun Yliopistonkatu täyttyy karnevaalihengestä, hyvistä tuoksuista ja tekemisen ilosta! Parasta ennen ja jälkeen –tapahtuma kannustaa osallistujia ruokahävikin vähentämiseen ja tekstiilien kierrätykseen. Kävelykadulla yhdistykset ja yhteisöt tarjoavat kävijöille mahdollisuuksia nähdä, kuulla ja kokea, mitä resurssitehokkuus voi tarkoittaa, ja mitä mahdollisuuksia materiaaleissa piilee.

Karnevaaleissa on luvassa niin leipää kuin sirkushuveja. Mikäli pihasi puut tuottivat enemmän satoa kuin mitä ennätät käyttää, tuo ne omenapörssiin! Smoothiebaarissa Fabbes Cafe taikoo Turun Osuuskauppojen tummuneista banaaneista ja muista hävikkihedelmistä maistuvia juomia. Lasillisen hinta on yksi euro. Kalaliike S. Wallin tarjoaa ”roskakalapurilaisia ” suoraan grillistä kahden euron hintaan. Hampurilaisien maukkaat pihvit on valmistettu hoitokalastuksen tuloksista John Nurmisen säätiön Lähikala-hankkeesta. Leivät ovat koulujen ja henkilöstöravintoloiden lounailta yli jääneitä, ja vihannekset Turun Osuuskauppojen poistoja. Tule itse toteamaan: ruoka ei kuulu roskiin!

Tekstiili 2.0 -poistotekstiilihankkeen yhteistyökumppanit näyttävät, mitä kaikkea Lounais-Suomessa kerätystä tekstiilistä on valmistettu. Turun Marttayhdistys jakaa fiksut vinkit vaatehuoltoon – ota omat parsittavat mukaan! Texvex-pajan johdolla harjoitellaan matonkuteiden leikkausta ja vanhoista T-paidoista askarrellaan uutta Lounais-Suomen jätehuollon ympäristöneuvojien kanssa.

Arkean pisteellä kysellään päiväkotien ja koulujen lempiruuista. Tutki myös, miten Helsienen osterivinokkaat kasvavat kahvinporojen voimalla Arkean entisissä maitorahkapurkeissa. Turun yliopiston VäKi-hanke kertoo kaupunkiviljelystä. Ravintolataikuuden suomenmestari ja jongleeraustempun maailmanennätyksen haltija Lauri Koskinen viihdyttää yleisöä näyttävillä tempuillaan. Miten hyvin materiaalit pysyvätkään kierrossa?

Tapahtuma on valtakunnallisen Hävikkiviikon päätöspäivä. Saman teeman alla järjestetään tapahtumat Turussa, Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa.

Turun tapahtuman järjestää Lounais-Suomen jätehuolto, yhteistyökumppanit ovat Arkea Oy, Fabbes Café, Helsieni, John Nurmisen säätiö, Kalaliike S.Wallin, Operaatio Ruokakassi, Turun AMK, Tekstiili 2.0 – poistotekstiilihanke, Turun Ekotori, Turun Marttayhdistys, Turun Osuuskauppa, TST  Texvex sekä Turun yliopisto, VäKi-hanke

Tarkemman ohjelman ja lisää tietoa tapahtumasta löydät täältä:
www.lsjh.fi/havikkikarnevaali sekä tapahtuman Facebook-sivulta

 

Lisätietoja:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
ympäristökouluttaja Miia Jylhä
puh. 040 8670 114 tai miia.jylha@lsjh.fi

Arkea Oy
asiantuntija Sanna Paloposki
puh. 040 719 4521 tai sanna.paloposki@arkea.fi

Fabbes Café
yrittäjä Ralf Degerth
puh. 050 5353647 tai fabbescafe@gmail.com

Helsieni
kiertotalousasiantuntija Sini Ilmonen
puh. 050 408 2355 tai sini@helsieni.fi

Kalaliike S. Wallin
yrittäjä Jaakko Manelius
puh. 02 4125125 tai jaakko@s-wallin.com

Operaatio Ruokakassi
sihteeri Janina Rosten
puh. 040 570 1050 tai nanimus23@gmail.com

Turun AMK / Tekstiili 2.0
opiskelija-assistentti Inka Mäkiö
puh. 040-5491552 tai inka.makio@turkuamk.fi

Turun Ekotori
markkinointivastaava Saara Isaksson
puh. 044 7007 447 tai saara.isaksson@turunekotori.fi

Turun Marttayhdistys
Ulla Aaltonen
puh. 041 457 6812 tai ulla.rk.aaltonen@gmail.com

Turun Osuuskauppa
Osto- ja valikoimapäällikkö Jukka Laurén
puh. 010 764 4025 tai jukka.lauren@sok.fi

TST Texvex
työllistämispäällikkö Teija Leppämäki
puh. 044 7007423 tai teija.leppamaki@tstry.com

Turun yliopisto, VäKi-hanke
projektipäällikkö Johanna Mattila
puh. 040 565 8121 tai johanna.mattila@utu.fi