Perusmaksulaskutus alkaa uusissa kunnissa

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueen kaikissa kunnissa tuli vuoden alusta voimaan jätehuollon perusmaksu. Perusmaksulla katetaan asiakkaille tärkeitä palveluja kuten vaarallisten jätteiden keräystä, jäteneuvontaa ja asiakaspalvelua lajitteluasemilla. Uusista kunnista laskun saavat ensimmäisenä Nousiaisten kiinteistönomistajat.

Perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, joka kohdistuu asunnon ja vapaa-ajan asunnon omistajalle tai käyttäjälle. Maksu on ollut käytössä Salossa, Sauvossa, Paimiossa ja Kemiönsaaressa jo vuodesta 2013. Vuoden 2017 alusta perusmaksu on otettu käyttöön myös Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Paraisilla, Piikkiössä, Pöytyällä, Raisiossa, Ruskolla ja Turussa. Uuden alueen perusmaksulaskutus aloitettiin kuluvalla viikolla Nousiaisten kunnasta. Laskutusta jatketaan uusissa perusmaksukunnissa alue kerrallaan.

Perusmaksulla katetaan asiakkaille tärkeitä palveluja. Asukkaat saavat tuoda maksutta vaaralliset jätteet LSJH:n kiertäviin keräyksiin mantereella ja saaristossa sekä 17 kiinteään vastaanottopaikkaan. Perusmaksutuloilla järjestetään jäteneuvontaa kouluissa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa sekä tuotetaan jäteoppaita ja Huomiselle-asukaslehti, joka jaetaan kaikkiin toimialueen koteihin. Lisäksi perusmaksulla rahoitetaan kuntien yhteisen jätehuoltoviranomaisen toiminta. Perusmaksu oli vuonna 2016 käytössä kaikkiaan jo noin 200 Suomen kunnassa.

LSJH laskuttaa perusmaksun asukkaalta, joka väestörekisterikeskuksen mukaan omisti tai käytti asuntoa vuoden alussa 1. tammikuuta. Omakoti- ja pientalojen (1–3 asuntoa) perusmaksu on vuodessa 23,85 euroa. Vapaa-ajan asunnon perusmaksu on 15 euroa. Taloyhtiöiden perusmaksut vaihtelevat huoneistomäärän mukaan 12,50 eurosta 18 euroon. Asuntola- ja palveluasuntojen perusmaksu on 15 euroa. Perusmaksulasku tulee kotiin vain kerran vuodessa. Taloyhtiöiden osalta laskutus hoituu isännöitsijän kautta omassa aikataulussaan.

Perusmaksun käyttöönoton myötä polttokelpoisen jätteen käsittelymaksu aleni. Perusmaksu on osa jäteastian tyhjennyshintaa. Niissä kunnissa, joissa perusmaksu on jo ollut käytössä, käsittelymaksu aleni 7 prosenttia. Muissa toimialueen kunnissa jopa 17 prosenttia. Kunnissa, joissa LSJH järjestää jätteenkuljetuksen, on käsittelymaksun alennus huomioitu asiakashinnoissa automaattisesti. Niissä kunnissa, joissa kiinteistön haltija järjestää kuljetuksensa itse, kannattaa polttokelpoisen jätteen astian tyhjennys kilpailuttaa säännöllisesti.

LSJH:n palveluneuvoja on maanantaina 22. toukokuuta paikalla Nousiaisten pääkirjastossa (Moisiontie 17) klo 16–19. Kuntalaisilla on mahdollisuus kysyä paikan päällä uudesta perusmaksusta sekä kodin jätehuollon järjestämisestä. Perusmaksukysymyksiin vastataan myös LSJH:n asiakaspalvelunumerossa 0200 47470 ma–pe klo 9–15 sekä sähköpostitse asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Lisätietoja perusmaksusta.