Risat veneet pois saaristosta

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) järjestävät venekeräyskampanjan Saaristomerellä. Mukaan ilmoitettuja veneitä kerätään elo–syyskuussa pois asukkaiden ja mökkiläisten rannoilta huoltoalus M/S Roopella. Keräyksellä autetaan saariston asukkaita ja mökkiläisiä kierrättämään risat veneensä.

Käyttökelvottomat veneet koetaan saaristossa ongelmaksi. Venekeräyksellä halutaan helpottaa saaristolaisia pääsemään eroon rikkinäisistä veneistään, joiden kuljettaminen kierrätykseen saattaa muutoin olla kallista ja hankalaa. Keräysalue rajoittuu idässä Kemiönsaaren Storöhön, lännessä Kihtiin ja pohjoisessa Naantalin ja Maskun saariston alueelle.

– Kierrätys on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi. Veneet haetaan huoltoaluksella pois ilmoittajan omasta rannasta, kun ne normaalisti pitäisi viedä itse lajitteluasemalle, kertoo LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta.

– On tärkeää, että veneet päätyvät kierrätykseen eivätkä jää rannoille lojumaan. Esimerkiksi vesistöihin irtoavat muovit ja maalit ovat haitallisia merieliöille, PSS ry:n Saaristomeren aluevastaava Katriina Murto tietää.

Ilmoita veneesi mukaan keräykseen

Keräykseen voi osallistua ilmoittamalla yhteystietonsa, kerättävän veneen noutokohteen koordinaatit sekä muut tiedot 19.7. mennessä osoitteessa www.lyyti.fi/reg/venekerays17. Veneiden keräyksestä peritään nouto- ja jätteenkäsittelymaksu, jonka laskuttaa LSJH. 5 metriä pitkän veneen nouto- ja jätteenkäsittelyhinta on yhteensä 130 euroa. Jos samasta kohteesta haetaan useampi vene, maksetaan seuraavista veneistä 75 euroa kappale. Mikäli veneen pituus ylittää 5 metriä, lisätään hintaan 15 euroa per metri. Järjestäjät kannustavat saaristolaisia ja vapaa-ajan asukkaita järjestämään kimppakeräyksiä, jolloin venekohtaisesta hinnasta tulee edullisempi. PSS ry:n jäsenet saavat noudosta 30 euron alennuksen.

Noudettavan veneen materiaalilla ei ole merkitystä. Perämoottorit otetaan kyytiin vain nesteistä tyhjennettyinä. Keräyksen jälkeen LSJH vie veneet maanteitse asianmukaisesti hävitettäviksi. Noudon ajankohtaan ei voi vaikuttaa, vaan veneet haetaan asiakkaan ilmoittamasta kohteesta silloin, kun se on logistisesti järkevintä. Asiakkaan täytyy huomioida, että noutokohteeseen vie vesiväylä, joka on vähintään 15 metriä leveä ja 2 metriä syvä. Väylää ei saa rajoittaa silta, sähköjohto tai muu elementti, jonka korkeus on alle 9 metriä.

Veneiden asianmukainen hävitys kiinnostaa kansanvälisesti

LSJH ja PSS ry tekevät tiivistä yhteistyötä Saaristomeren puhtauden puolesta, ja venekeräyskampanja on yksi näistä yhteistyömuodoista. Käytöstä poistettujen veneiden asianmukainen hävitys on myös Helsinki komission (HELCOM) agendalla. HELCOMin meren roskaantumiseen keskittyvässä työssä etsitään ja selvitetään hävityksen suhteen jo olemassa olevia ja toimivia konsepteja, joita voitaisiin mahdollisesti monistaa koko Itämeren alueelle. PSS ry vastaa tästä selvitystyöstä ja raportoi siitä ympäristöministeriöön.

– Olemme siksikin ilolla mukana tässä konkreettisessa työssä, koska se palvelee myös isompaa, koko Itämeren laajuista agendaa. Haluamme kertoa laajemmalle, kansainväliselle verkostolle, miten hyvin asiat meillä hoidetaan, kuvailee Murto.