Romunkeräystä ja pop up -kahvila Ahvensaaressa

Jo yli 20 vuoden ajan romunkeräyslaiva on kiertänyt kesällä saaristossa vastaanottamassa maksutta metalliromua, sähkölaitteita sekä vaarallisia jätteitä. Viime vuosina myös rakennusjätettä ja muuta suurikokoista jätettä on otettu vastaan suursäkeissä ennakkomaksusta.

Nauvon pohjoispuolella Ahvensaaressa Saga, Gustaf ja Agnes Backman sekä Otto Herzog olivat keräyksen ajaksi pystyttäneet satamaan pop up-kahvilan, jossa he myivät virvokkeita ja pullaa aurinkoisessa kesäsäässä. He asuvat kaikki Tukholmassa, mutta juuret löytyvät Ahvensaaresta. Lasten isovanhemmat Bengt ja Rosita Backman olivat saaneet tiedon keräyksestä Rositan sisarelta, joka oli nähnyt ilmoituksen keräyksestä sataman ilmoitustaululla. Nyt heille koitti oiva tilausuus päästä eroon 80-luvun televisiosta sekä vanhan perunanistutuskoneen yläosasta.

Bengt ja Rosita ovat mielissään laivakeräyksestä. Se tulee tarpeen, jotta romut saadaan kierrätykseen ja turvalliseen käsittelyyn. Ennen vanhaan autoromut ajettiin jäälle, jonka jälkeen lyötiin jopa vetoa siitä, milloin ne vajoaisivat mereen. Kiinteistökohtainen keräysjärjestelmä saa heiltä kiitosta, se toimii heidän mielestään hyvin ja on entistä aluekeräysjärjestelmää edullisempi. Uuden järjestelmän huono puoli on heidän mielestään vain se, ettei päiväturistit välttämättä tiedä, minne heidän kuuluisi viedä jätteensä.

Tänä vuonna keräys alkoi Kasnäsissä maanantaina 11.7. ja viimeiset tämän kesän satamat on kierretty Rymättylässä huomenna torstaina 14.7. Laivakeräyksen järjestää Lounais-Suomen Jätehuolto yhdessä Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Kuusakoski Oy:n kanssa.

Aikataulu ja lisätiedot keräyksestä löytyvät täältä:

Jätekeräys saaristossa 11.-14.7.