Saaristossa tehtiin taas romunkeräysennätys

Saaristolaisten siivousnälkä näyttää vain kasvavan, sillä viime vuonna perinteisessä saariston romunkeräyksessä tehty romunkeräysennätys rikottiin tänä vuonna. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) järjestämän romunkeräysviikon aikana Paraisten ja Rymättylän saaristosta kerättiin pois yli 55 000 kiloa romua.

Vuoden 2020 saariston romunkeräysennätys pantiin uusiksi, kun kuluvan heinäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla järjestetyssä romunkeräyksessä Paraisten ja Rymättylän saaristosta siivottiin pois yli 55 000 kiloa romua. Määrä on romunkeräyshistorian suurin. Saalis oli kaikkiaan yli 3 000 kiloa enemmän kuin viime vuonna.

– Tämän vuoden keräysmäärissä näkyvät useampi romuauto ja puimuri. Sähkölaiteromua tuli runsaammin kuin muutamaan vuoteen. Ilahduttavaa on, että rakennus- ja siivoussäkkien suosio jatkuu. Se on erittäin hyvä, sillä nämä jätteet eivät kuulu saaristossa oleviin polttokelpoisen jätteen jäteastioihin vaan romunkeräyssäkkeihin tai suoraan lajitteluasemille, Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) palveluesimies Jaana Saario-Lomppi selvittää.

Metalliromun ja vaarallisten jätteiden määrä oli viime vuosien tasolla. Metalliromua kertyy keräyksessä aina eniten ja sen osuus kuluvan vuoden saaliista oli lähes 34 000 kiloa. Sähkölaiteromua keräykseen tuotiin hieman yli 6 000 kiloa ja vaarallisia jätteitä n 2 900 kiloa. Akkuja saarilta kertyi yli 3 500 kiloa, suursäkkejä 3 800 kiloa ja ajoneuvoromua 5 300 kilon edestä.

Toiveita ensi vuoden keräyskohteista otetaan vastaan

Vilkkaimmat pysähdykset tehtiin tänä vuonna Nötössä, Åvensorissa ja Nåtössä. Näiltä saarilta kertyi kyytiin myös eniten metalliromua.

– Vaikutti siltä, että olimme saarilla odotettu vieras. Vaikka aurinko paistoi keräysviikolla vähän turhankin kuumasti, kannettiin romua Roopen kyytiin ahkerasti. Monella pysähdyspaikalla oli ihana toritunnelma, Saario-Lomppi kiittelee.

Tänä vuonna saariston romunkeräys keskeytyi hetkellisesti keskiviikkona 7. heinäkuuta huoltoalus M/S Roopen ilmenneen konevian vuoksi. Vika saatiin korjattua, ja keräystä päästiin torstaina 8.7. jatkamaan aikataulun mukaan. Keskiviikkona välistä jääneet Houtskarin kohteet Berghamn Luk ja Härmo ajettiin perjantaina 9. heinäkuuta.

Saariston asukkaat ja mökkiläiset voivat lähettää toiveita saariston romunkeräyksen vuoden 2022 keräyskohteista aina elokuun loppuun saakka. Ehdotuksen voi lähettää LSJH:lle sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@lsjh.fi tai yksityisviestinä LSJH:n sosiaalisen median kanavien kautta. LSJH:n aiakaspalveluun saa yhteyden myös puhelimitse (puh. 0200 47470, ark. 9–15) ja kotisivuilta löytyvän chatin kautta.