Sähköinen oppimateriaali paikkaa keskeytyneitä kiertoajeluja 

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kahdeksasluokkalaisille järjestämät jätehuoltoaiheiset kiertoajelut jouduttiin keväällä perumaan koronatilanteen vuoksi. LSJH:n ympäristöneuvojat kehittivät tilalle sähköisen oppimateriaalin, jonka avulla yläkouluikäiset pääsevät tutustumaan alueensa jätehuoltoon myös tänä syksynä. Myös alakoululaisille suunnitellaan sähköistä oppimateriaalia korvaamaan 3.–4.-luokkalaisille suunnattuja Synttärikutsut-oppitunteja.

Miksi lajittelulla on merkitystä ympäristölle? Mitä on kiertotalous? Miten jätteen määrää voi vähentää? Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ympäristöneuvojien koostama sähköinen oppimateriaali panee kahdeksasluokkalaiset pohtimaan omaa rooliaan osana jätehuoltoa ja kiertotaloutta.

LSJH kutsuu omistajakuntiensa kahdeksansien luokkien oppilaat perinteisesti keväisin ja syksyisin jätehuoltoaiheiselle kiertoajelulle. Sähköisten materiaalien kanssa toimitaan samalla periaatteella.

– Keväällä korona sotki suunnitelmat, emmekä päässeet nuorten kanssa tutustumaan livenä lajitteluasemaan, kierrätyskeskukseen tai toiminnalliseen näyttelyyn. Halusimme kuitenkin johdattaa kasit jätehuollon pariin, joten aloimme ideoida tilalle sähköistä materiaalipakettia, LSJH:n ympäristöneuvoja Lotta Salminen kertoo.

Hyvää kertausta kenelle tahansa

LSJH:n kotisivuilta löytyvään oppimateriaaliin tutustutaan itsenäisesti tai yhdessä luokan kanssa. Materiaalit on jaettu eri aihepiireihin: ensimmäiseksi sähköisellä kiertoajelulla piipahdetaan kurkkaamassa lajitteluasemaa ja sen toimintaa. Sen jälkeen pohditaan, miten erilaiset roskat lajitellaan. Lopulta tutustutaan vielä kestävään kuluttamiseen ja jätteen määrän vähentämiseen.

Oppimateriaaliin tutustumisen jälkeen omia taitojaan voi testata tekemällä aihepiiriin liittyviä tehtäviä.

– Tehtävien tarkoituksena on syventää oppimista ja saada oppilaat pohtimaan ympäristöasioita käytännössä, Salminen sanoo.

Ympäristöneuvojat saivat loppukeväällä julkaistusta materiaalista hyvää palautetta ja kehitysideoita sekä oppilailta että opettajilta.

– Materiaalia on päivitetty syksyä varten. Se on vapaasti kenen tahansa luettavissa kotisivuillamme ja siitä saa hyvän kuvan alueemme jätehuollosta sekä vinkkejä jätteen synnyn ehkäisyyn ja kestävään kuluttamiseen, Salminen vinkkaa.

Sähköinen oppimateriaali myös alakouluille

LSJH:n ympäristöneuvojilla on tarkoitus ideoida sähköinen oppimateriaalipaketti myös alakouluille.

– Olemme aiemmin järjestäneet 3.–4.-luokkalaisille Synttärikutsu-nimisen oppitunnin, jossa opitaan kestävää kuluttamista ja jätteen synnyn ehkäisyä elämyksellisen oppimisen avulla. Luokan eteen katetaan kaksi pöytää, joista toisessa käytetään kertakäyttöisiä materiaaleja ja toisessa kestotuotteita. Lapset pääsevät vertailemaan, kumpi on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto, Salminen kuvailee.

Koska tänä keväänä kouluihin ei koronan vuoksi mennä, lanseerataan syksyn aikana opettajien käyttöön suunnattu oppitunnin mittainen materiaalipaketti. Materiaalissa keskitytään jätteen synnyn ehkäisyyn, tutustutaan tavaroiden valmistusmateriaaleihin ja autetaan alakouluikäistä ymmärtämään, mistä roskat tulevat, ja miten voi vaikuttaa siihen, että jätteitä syntyisi vähemmän.

– Mikään sähköinen materiaali ei voi täysin korvata sitä, että lapset pääsevät itse tekemään ja kokeilemaan ympäristöneuvojan opastuksella. Haluamme kuitenkin tuoda jätehuoltoa ja siihen liittyviä aiheita, kuten jätteen synnyn ehkäisyä ja kiertotaloutta osaksi lasten arkea myös näinä poikkeuksellisina aikoina, Salminen kertoo.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) kutsuu oppilaat sähköiselle kiertoajeluille rehtorien kautta. Kutsu lähetetään keväällä tai syksyllä siten, että lukuvuoden aikana kaikki LSJH:n omistajakuntien kahdeksasluokkalaiset on kutsuttu kiertoajelulle.

 

Tutustu sähköiseen kiertoajeluun!