Salon ekovoimalaitokseen vastaanotettiin ensimmäinen jätekuorma

Mediatiedote 25.11.2020
Lounavoima Oy
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
Salon Kaukolämpö Oy

Salon Korvenmäen ekovoimalaitokseen vastaanotettiin keskiviikkona 25. marraskuuta 2020 ensimmäinen jätekuorma. Jätteiden hyödyntäminen energiaksi alkaa alkuvuodesta 2021 ja täydessä toiminnassa ekovoimalaitos on kesällä 2021. Laitoksen valmistuttua saadaan lounaiseen Suomeen pitkään odotettu paikallinen hyödyntämisratkaisu kierrätyskelvottomalle polttokelpoiselle jätteelle.

Korvenmäen ekovoimalaitoksen jätteen vastaanotto on käynnistynyt, kun ekovoimalaitokseen vastaanotettiin keskiviikkona 25. marraskuuta historian ensimmäinen jätekuorma. Ekovoimalaitoksessa hyödynnetään energiaksi Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen kierrätyskelvotonta polttokelpoista jätettä. Ekovoimalaitoksen ansiosta jätteet saadaan pian hyödynnettyä lähellä niiden syntypaikkaa, ja jätteistä tuotetulla lämmöllä lämmitetään jatkossa salolaisten koteja.

– Vihdoin saadaan paikallinen hyödyntämisratkaisu ja useita vuosia jatkunut jätteiden kuljettaminen eri hyödyntämislaitoksiin muualle Suomeen ja ulkomaille on päättynyt. Syntyviä säästöjä ohjataan kiertotalouden kehittämiseen ja asukkaiden jätemaksuja voidaan alentaa, iloitsee Lounais-Suomen Jätehuollon toimitusjohtaja Jukka Heikkilä.

Jätepolttoaine korvaa fossiilisia polttoaineita ja turvetta

LSJH ja Salon Kaukolämpö perustivat Lounavoiman rakentamaan Saloon ekovoimalaitoksen kolme vuotta sitten. Ekovoimalaitoksen rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2019 ja peruskivi muurattiin toukokuussa 2019. Nyt ollaan rakentamisen loppumetreillä.

– Ensimmäisen jätekuorman toimittamisella on symbolinen merkitys; se on konkreettinen ensiaskel laitoksen käyttöönotossa. Tässä on tehty lyhyessä ajassa valtava työ yhdessä lukuisten eri alojen osaajien kanssa, Lounavoiman toimitusjohtaja Petri Onikki kiittelee.

Jätteistä energiaa tuottamalla ekovoimalaitos korvaa kaukolämmön tuotannossa fossiilisia polttoaineita ja turvetta, mikä tekee energiasta aiempaa ympäristöystävällisempää. Laitoksen käyttöönotto laskee Salon kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt puoleen aiemmasta.

– Tämän lisäksi eurot jäävät alueelle, kun ei osteta polttoainetta ulkomailta tai edes muualta Suomesta. Salon kaupungin omistama Salon Kaukolämpö pystyy siten laskemaan asukashintoja, Salon Kaukolämmön toimitusjohtaja Mika Mannervesi toteaa.

Ekovoimalaitos edistää kiertotaloutta ja lisää työllisyyttä

Vaikka ekovoimalaitos ei ole vielä valmis, sen ympärillä tapahtuu jo paljon. Lounavoiman ympärille on esimerkiksi syntymässä uusiutuvan energian liiketoimintaa. Lounavoima alkaa ensi vuoden alussa rakentaa kaukolämmön syvälämpövarastoa, johon on saatu Työ- ja elinkeinoministeriön investointitukea. Tämän lisäksi selvitetään ekovoimalaitoksen hiilidioksidipäästöjen hyödyntämistä synteettisen metaanin valmistuksessa.

Rakennushanke on tuonut alueelle töitä ja valmistuttuaan ekovoimalaitos tulee lisäämään alueellista elinvoimaisuutta esimerkiksi kunnossapito- ja huoltopalveluita tilaamalla.

– Ekovoimalaitoshanke on yksi kaupungin kärkihankkeista. Hanke on kaupungille merkityksellinen sekä talouden että ilmaston ja ympäristön kannalta. Lisäksi se avaa lukuisia mahdollisuuksia uusille työpaikoille, jotka tuovat kaupunkiin toivottuja verotuloja ja toimeliaisuutta, kertoo Salon vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen.

Joulukuussa ekovoimalaitokseen aletaan vastaanottaa jätettä lähialueilta jätekahmarien koekäyttöä varten. Jätettä aletaan hyödyntää energiaksi vuoden 2021 alussa, ja laitos vihitään käyttöön kesällä 2021. Laitoksen kapasiteetti on myyty täyteen useiksi vuoksi eteenpäin. Ekovoimalaitoksessa hyödynnetään energiaksi jätettä, jota ei voida hyödyntää muulla tapaa.

– Kiertotalous kaipaa ratkaisuja jätteille, jotka eivät enää sovellu raaka-aineeksi. Vaikka materiaalien ominaisuudet eivät enää riittäisi uusiokäyttöön, ovat ne vielä usein hyvää polttoainetta, Onikki tiivistää.

 

Lounavoima Oy on alueellinen jätteestä energiaa tuottava yhtiö. Yhtiö rakennuttaa Salon Korvenmäkeen ekovoimalaitoksen, jossa tuotetaan kierrätyskelvottomasta polttokelpoisesta jätteestä lähienergiaa. Yhtiön omistavat Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Salon Kaukolämpö Oy.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 17 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 420 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 36 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle!

Salon Kaukolämpö on Salon kaupungin omistama osakeyhtiö, joka toimittaa lämpöä salolaisille kiinteistöille. Asiakkaita verkossa on 1 086 kpl, joiden lämmitettävä rakennustilavuus on 6 910 000 m3. Asukkaita kaukolämpötaloissa asuu noin 14 700 kpl. Vuonna 2019 lämpöä toimitettiin asiakkaille 189 180 MWh.