Tähteitä nolla! -kilpailun voitto Saloon

Marraskuun lopulla Lounais-Suomen Jätehuolto järjesti Turun ja Salon seudun alakouluille kampanjan ruokajätteen vähentämiseksi. Kampanjaan osallistuneiden koulujen joukosta onnetar arpoi voittajaksi yhteisissä tiloissa Salossa toimivat Meritalon koulun ja Salo svenska skolanin. Seudun kouluista reilusti yli puolet, 94 koulua palautti lomakkeen, jossa raportoitiin lautastähteiden määriä kampanjaviikon ajalta.

Seudun koululaiset syövät reippaasti lautasensa tyhjiksi! Keskimääräinen ruokahävikin määrä ruokailijaa kohden oli kampanjaan osallistuneilla kouluilla vain 7 grammaa aterialta. Monessa koulussa oli myös päiviä, jolloin ruoantähteitä ei syntynyt ollenkaan.

Kaikki punnittu jäte ei myöskään ollut turhaa ruokahävikkiä. Biojäteastiaan tuli enemmän täytettä niinä päivinä, kun ruuaksi tarjoiltiin esimerkiksi kuoriperunoita tai jälkiruuaksi mandariineja.

Lisäksi kouluilta kysyttiin kampanjassa, annetaanko tai myydäänkö keittiössä yli jäänyttä ruokaa kenellekään. Useimmissa kouluissa yli jäänyt ruoka päätyy jätteeksi. Neljässätoista koulussa käytäntönä on, että ylijäänyttä ruokaa myydään tai lahjoitetaan henkilökunnalle. Muutamassa koulussa ruokaa käyvät ostamassa vanhukset tai tietty erikseen sovittu kerho tai yhdistys. Jotkut arvelivat, että hävikin määrä on niin pieni, ettei siitä riitä myytäväksi. Jossain koulussa keittiöhenkilökunta pitää harmittavana sääntöä, että ruokaa ei saa antaa eteenpäin.

Palkinnoksi voittajat saavat koululle Aurinkobaletin vierailunäytöksen Keisarin uudet vaatteet. Aurinkobaletin esitys on tuonut tuttuun satuun mukaan pohdintaa monelta kantilta; eriarvoisuudesta, yhteisöllisyydestä ja kierrätyksestä.

Lisätietoja: Lounais-Suomen Jätehuolto, ympäristökouluttaja Miia Jylhä, puh. 020 728 2114 tai miia.jylha(at)lsjh.fi

Voittajakoulun yhteyshenkilö: Ruokapalveluvastaava Niina Kaskinen, puh. 044 7785931 tai niina.kaskinen(at)salo.fi