Talkookontti helpottaa asukkaiden siivoustalkoita

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on kehittänyt Talkookontin helpottamaan Turun ja lähikuntien taloyhtiöiden ja omakotiyhdistyksien siivoustalkoita. Konttiin voi kerätä muun muassa varastojen, vinttien ja komeroiden siivouksista kertyneet suurikokoiset jätteet ja sähkölaitteet. Kontin vuokrauksen yhteydessä on myös mahdollista järjestää jäteneuvontatilaisuus.

Taloyhtiöiden jäteastioihin ja yleisiin kierrätyspisteisiin jätetään usein niihin kuulumatonta jätettä, kuten huonekaluja ja sähkölaitteita. Tätä ongelmaa helpottamaan Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on kehittänyt Talkookontin, johon vastaanotetaan muun muassa edellä mainittuja jätteitä taloyhtiöiden ja omakotiyhdistysten siivoustempausten yhteydessä. LSJH haluaa uusia palveluja kehittämällä kannustaa asukkaita lajittelemaan jätteensä siten, että Turun seudun yhdyskuntajätteen kierrätysaste nousee EU:n jätedirektiivin 60 prosentin tavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä kierrätysaste Turun seudulla on arviolta 44 prosenttia.

– Talkookontti on yksi pieni askel vielä helpompaan lajitteluun, LSJH:n palvelusuunnittelija Markus Saarinen kertoo.

Talkookontissa on omat keräysastiat kodin sähkölaitteille, pienille loisteputkille ja energiansäästölampuille, astiakeramiikalle sekä poistotekstiileille. Konttiin asukkaat voivat viedä myös suurikokoista jätettä, kuten huonekaluja ja polkupyöriä, jolloin myös autottomat asukkaat saavat erillistä kuljetusta vaativat jätteet helpommin kierrätykseen.

– Kontti on alkuvaiheessa mahdollista tilata Turkuun ja lähikuntiin. Mikäli palvelulle on kysyntää, aluetta on mahdollista laajentaa, Saarinen toteaa.

– Kontti tuodaan taloyhtiön pihaan tai omakotialueelle kolmeksi päiväksi, ja hinnoittelu riippuu kuljetusmatkan pituudesta. Suurin osa konttiin kerättävistä jätteistä on maksuttomia, eikä niistä peritä asiakkaalta enää lisämaksua. Ainoastaan suurikokoiset jätteet ja astiakeramiikka ovat maksullisia. Kontissa on selkeät infotaulut lajitteluohjeineen, joten asukkaan on helppo lajitella jätteet oikeisiin astioihin.

Kontin vuokrauksen yhteydessä voidaan siivoustalkoisiin järjestää myös maksuton neuvontatilaisuus, jolloin LSJH:n palveluneuvoja tulee paikalle keskustelemaan asukkaiden kanssa ja antamaan vinkkejä kierrätykseen.

Talkookontin vuokraus: asiakaspalvelu@lsjh.fi ja puh. 0200 47470