Parasta ennen ja jälkeen – Hävikkikarnevaalit

Lauantaina 3.9. klo 11-15 Turun Yliopistonkatu täyttyy iloisesta karnevaalihengestä, hyvistä tuoksuista ja tekemisen ilosta! Parasta ennen ja jälkeen –tapahtuma kannustaa osallistujia ruokahävikin vähentämiseen ja tekstiilien kierrätykseen. Kävelykadulla voi kutoa kangaspuilla, maistella roskakalapurilaisia, askarrella T-paidoista tai haukata hedelmää omenapörssistä. Useat yhdistykset ja yhteisöt tarjoavat kävijöille mahdollisuuksia nähdä, kuulla ja kokea, mitä resurssitehokkuus voi tarkoittaa, ja mitä mahdollisuuksia materiaaleissa piilee. 

Ohjelmassa muun muassa:

Omenapörssi
Tuottivatko pihan puut enemmän satoa, kuin mitä ennätät itse käyttää? Omenapörssissä ylimääräiset hedelmät kohtaavat ilahtuneen herkkusuun. Tuo ja vie tarpeesi mukaan!

Smoothiebaari
Turun Osuuskauppojen tummuneet banaanit ja muut hävikkihedelmät löytävät seurakseen kotipihojen ylijäämäomenat – Niistä taiotaan maistuvia juomia! Lasillisen hinta on 1 €.

”Roskakalapurilaiset”
Lähikalalla pääsee herkuttelemaan kahden euron hintaan. Hampurilaiset tarjoilee suoraan grillistä Kalaliike S.Wallin. Valmistusaineina on seudun lähikala, jota hankitaan hoitokalastuksen tuloksena John Nurmisen säätiön Lähikalahankeen kautta. Leivät ovat koulujen ja henkilöstöravintoloiden lounailta yli jääneitä, ja vihannekset Turun Osuuskauppojen poistoja. Tule itse toteamaan; ruoka ei kuulu roskiin!

Kouluruuan lempparit
Mikä on lempiruokasi koulussa tai päiväkodissa? Tule juttelemaan kokkien kanssa ja vastaa Arkea:n kyselyyn! Tarjolla sienimaistiaisia.

Sieniviljelyä
Helsienen osterivinokkaat kasvavat kotona Arkean entisissä maitorahkapurkeissa kahvinporojen voimalla. Mitä ihmettä? Tule ja tutustu helppoon sieniviljelyyn.

Hävikkiruoka hyödyksi
Operaatio Ruokakassi torjuu kauppojen ruokahävikkiä ja tukee vähävaraisia – tule tutustumaan tärkeään toimintaan!

Kaupunkiviljelyä
Turun yliopiston VäKi-hanke kertoo kaupunkiviljelystä Turun ylioppilaskylässä. Yhteisöllisyyttä sormet mullassa, makoisaa lähiruokaa, terveyttä, ravinteiden kierrätystä – viljely sopii myös kaupunkiin!

Sukkien parsintaa
Tuo mukana reikäinen villasukka tai nappinsa pudottanut paita – Martat opastavat parsintaa ja paikkausta! Turun Marttayhdistys jakaa fiksut vinkit vaatehuoltoon ja laadukkaiden tekstiilien valintaan. Marttojen kanssa kurkistetaan myös laatikoihin, joista paljastuu ruoan tarina.

Tekstiilikierrätystä
Tekstiili 2.0. – Poistotekstiilihanke esittäytyy! Yhteistyökumppanit näyttävät, mitä kaikkea Lounais-Suomessa keräytystä tekstiilistä on jo valmistettu.

Omin käsin
TexVex-pajan johdolla harjoitellaan matonkuteiden leikkausta, näppärät näprääjät kokoontuvat Käsityökoulu Robotin romutyöpajassa ja vanhoista T-paidoista askarrellaan uutta LSJH:n ympäristöneuvojien kanssa. Ota oma risa tai kulunut T-paita mukaan, voit loihtia siitä vaikka koiran lelun!

Tavaroiden tarinat
Miksi tyytyä uuteen, kun voit hankkia laadukkaan käytetyn! Turun Ekotori jatkaa tavaroiden tarinoita myymälöidensä kautta. Istahda hetkeksi kierrätystuolille, tarjoa koti kodittomalle kirjalle ja osallistu arvontaan.

Karnevaalitunnelmaa
Ravintolataikuuden suomenmestari ja jongleeraustempun maailmanennätyksen haltija Lauri Koskinen viihdyttää yleisöä näyttävillä tempuillaan.
Miten hyvin materiaalit pysyvätkään kierrossa?

Yhtä aikaa useassa kaupungissa

Tapahtuma juhlistaa valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Saman teeman alla järjestetään tapahtumat Turussa, Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa. Turun tapahtuman järjestää Lounais-Suomen jätehuolto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa:

Arkea Oy, Fabbes Cafe, Helsieni, John Nurmisen Säätiö, Kalaliike S.Wallin, Operaatio Ruokakassi, Tekstiili 2.0, TST-Texvex, Turun Ammattikorkeakoulu, Turun Ekotori, Turun Marttayhdistys, Turun Osuuskauppa ja Turun Yliopiston VäKi-hanke

Tutustu ruokahävikin torjuntaan sekä muiden kaupunkien tapahtumiin täällä: www.saasyoda.fi

havikkikarnevaalikumppanit_nettiin2