Saa Syödä! 2015

Kasviskeittoa ja Kari Aihinen Kauppatorilla!

Saa Syödä! –tapahtumassa torstaina 10.9. kello 11 alkaen tarjoillaan Turun Kauppatorilla tuhat maksutonta lounasta. Tempauksella halutaan kannustaa sekä kuluttajia että kaikkia ruokaketjun toimijoita kiinnittämään huomiota ruoan tuhlaukseen ja pohtimaan keinoja ruokahävikin minimoimiseksi. Torilla aiheesta keskustellaan monesta näkökulmasta – haastateltavia jututtaa helsinkiläisen ravintola Savoyn keittiöpäällikkö, Kaappaus keittiössä –TV-sarjasta tuttu Kari Aihinen.

Kasviskeitto valmistuu Raision ammattiopiston kokkiopiskelijoiden kattiloissa.  Satotukku toimittaa raaka-aineena käytetyt ylijäämäkasvikset. Lounastarjoilu torilla jatkuu niin pitkään kuin annoksia riittää.

Haasteena hävikin vähentäminen kotitalouksissa

Ruokahävikkiä voi vähentää kotona monin tavoin. Reseptihaut auttavat silloin kun pitää keksiä, mitä kaapista löytyvistä aineksista voisi valmistaa. Myös kauppojen alennuksella myymiä viimeisen käyttöpäivän tuotteita kannattaa hyödyntää, sillä ne vähentävät tehokkaasti hävikkiä kaupoissa.

Hävikin vähentämiseen voi kuitenkin olla vaikea motivoitua kotitalouksissa, joissa hävikki koostuu pienistä eristä ja arki on muuttunut ruokasuunnittelun näkökulmasta vaikeammin ennakoitavaksi. Tutkimusten mukaan ruokahävikkiä syntyy erityisen paljon pienissä talouksissa.

Turun paikallistapahtuman järjestäjänä toimiva Lounais-Suomen Jätehuolto haluaa haastaa kaikki viettämään hävikitöntä päivää; suunnittelemaan ostokset huolella, säilyttämään elintarvikkeet oikein ja hyödyntämään kekseliäästi eilisen rippeet. Tavoitteena on nostaa esille ruuan arvostusta ja jakaa arkisia vinkkejä ruokajätteen vähentämiseksi.

Tempaus osa valtakunnallisen Hävikkiviikon viettoa

Saa syödä! -tempaus tuo ruokapadat yhtä aikaa Helsingin, Turun, Tampereen ja Kuopion keskustoihin. Lounasaikaan torstaina 10.9 näissä kaupungeissa tarjoillaan yhteensä 6000 kasvisruokalounasta, joiden raaka-aineina käytetään tuottajien ja kauppojen ylijäämäkasviksia.

Tempauksen järjestäjät ja yhteistyökumppanit: Motiva, Lounais-Suomen Jätehuolto, Ekokumppanit, Savonia-ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu, Raision ammattioppilaitos, Hok-Elanto, MTK ry, Satotukku, Fazer Food Services, Yle Puhe, Eskimo Finland, Kuluttajaliitto, HSY – Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Maa- ja metsätalousministeriö.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen: www.saasyödä.fi

Tapahtuman valtakunnalliset Facebook-sivut