Tekstiilikierrätys on askel kohti hiilineutraalia Turkua

Tiedote 14.9.2020
Turun kaupunki

Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen Kanslerintien toimipaikassa lajitellaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) keräämää poistotekstiiliä. Kaupungin ja LSJH:n yhteistyö poistotekstiilien kiertotalouden kehittämisessä tukee kestävän kehityksen strategiaa ja on yksi askel kohti Turun tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

Asukkaat voivat viedä käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä poistotekstiilien lajittelupaikkaan Kanslerintielle. Tiloissa järjestetään torstaisin Tekstiilitori, josta voi hankkia lajittelussa käyttökelpoiseksi tunnistettua tekstiiliä.

– Meillä on tällä hetkellä töissä kymmeniä henkilöitä. Poistotekstiilin lajitteluun ja käsittelyyn on luotu esimerkillinen malli, joka on työllistämisen näkökulmasta pioneeritoimintaa Suomessa. Ohjaamme tekstiilejä uudelleenkäyttöön sekä valmistamme niistä uusiotuotteita, työnjohtaja Kirsi Ailio kertoo.

– Lounais-Suomen Jätehuolto on jo vuodesta 2016 asti tehnyt työtä poistotekstiilien kiertotalouden edistämiseksi. Tekstiilien lajittelu yhteistyössä Turun kaupungin kanssa mahdollistaa toiminnan paikallisen kehittämisen, LSJH:n poistotekstiilin jalostuslaitoshankkeen projektipäällikkö Marko Kokkonen toteaa.

Globaalissa mittakaavassa Turku kulkee kestävän kehityksen eturintamassa ja on sitoutunut kaupunkistrategiassaan toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Poistotekstiilin lajittelu tukee tätä strategiaa ja on yksi askel kohti Turun tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

Kiertotalous luo uusia työpaikkoja

Poistotekstiilin lajittelu on mahdollistanut useita mielekkäitä tuetun työllistämisen- ja kuntouttavan työtoiminnan paikkoja, jotka liittyvät muun muassa lajitteluun, uusiotuotteiden ompeluun ja korjausompeluun.

– Meillä on tarjolla useita matalan kynnyksen työtehtäviä, jotka avaavat polkuja työelämään. Kiertotalous luo uusia työpaikkoja tulevaisuudessa, Ailio sanoo.

Tekstiilitori joka torstai

Torstaisin kello 9–14 Kanslerintielle pääsee ostamaan lajittelussa vielä käyttökelpoiseksi tunnistettua poistotekstiiliä kilohinnoilla. Myynnissä on vaatteita, kodintekstiilejä ja kankaita.

Kaikille avoin Tekstiilitori järjestetään ensimmäistä kertaa 17.9. Paikalla ovat myös LSJH:n ympäristöneuvojat, jotka antavat vinkkejä poistotekstiilin lajitteluun kotona. Poistotekstiiliostoksia voi tehdä myös LSJH:n Poistotekstiilimyymälässä Kärsämäessä.

Lue tiedote Turun kaupungin nettisivuilta.

 

Poistotekstiilin myyntiä:

  • Tekstiilitori, Kanslerintie 19, to 17.9. klo 9–14.
  • LSJH:n Poistotekstiilimyymälä (Hiidenkatu 9, halli 5, käynti Ristinpaltankadun puolelta) ma­–ke 10–15 ja to 10–18.