Tekstiilinkierrätys innoittaa yrittäjiä ideoimaan

Lounais-Suomen Jätehuollon ja yhteistyökumppaneiden tekstiilinkierrätyshanke kannustaa yrittäjiä kehittelemään uusia tuotteita poistotekstiileistä. Hankkeen innoittamana syntyi esimerkiksi Pumpa Design Oy:n uusin tuote Hevi-setti.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja yhteistyökumppaneiden poistotekstiilihanke etsi aktiivisesti hyötykäyttäjiä kerätyille poistotekstiileille ­– muun muassa niiden joukkoon kertyvälle kevyelle valoverholle.

Pumpa Design Oy:n perustaja Maria Laaksonen oli aiemmin törmännyt uutiseen siitä, miten vain harva hedelmä kulkee kaupasta kotiin kestopussissa, vaikka useimmat haluaisivat vähentää muovipussien käyttöä. Laaksonen näki valoverhossa tilaisuuden, tarttui haasteeseen, ja niin sai alkunsa Pumpa Design Oy:n uusin tuote Hevi-setti.

Vanha valoverho muuttui kevyeksi hedelmäpussiksi yhdellä saumalla ja pussin sulkevalla silikonilenkillä. Oma poistotekstiilistä valmistettu hedelmäpussi mukana kauppareissulla ilahduttaa ympäristön ystävän mieltä: muoviroskan määrä vähenee, ja vanhoille tekstiileille löytyy uutta käyttöä.

– Jos muistaa avaimet, muistaa ottaa kauppareissulle mukaan myös kestopussit hedelmille. Kiinnitysklipsun ansiosta Hevi-setti toimii vaikka avaimenperänä. Mukana kulkeva pieni ja värikäs säilytyspussi sisältää kaksi eri kokoista kestopussia, jotka on valmistettu kevyestä ja puhdistetusta kierrätyskankaasta, kertoo Maria Laaksonen.

 

Lounais-Suomen Jätehuolto on tehnyt pitkään töitä tekstiilinkierrätyksen kehittämiseksi ensin seudullisesti ja nyt myös osana valtakunnallista hanketta.

– LSJH:n ja yhteistyökumppaneiden toteuttama Tekstiili 2.0 synnytti valtakunnallisen tekstiilinkierrätystä edistävän Telaketju-hankkeen. Hienoa, että voimme samalla toimia innoittajana yrittäjille ja kannustaa eteenpäin uudenlaista tekstiilialan yritystoimintaa, toteaa LSJH:n ympäristökouluttaja Miia Jylhä.

Kierrätystekstiileistä valmistettuihin hedelmäpusseihin voi tutustua Lounais-Suomen Jätehuollon infopisteellä Saariston Ympäristömessuilla Paraisilla lauantaina 10. kesäkuuta klo 10–14. Infopisteellä järjestettävän kierrätysaiheisen visailun palkintona voi voittaa itselleen oman Hevi-setin. LSJH:n infopisteeltä saat tietoa myös jätteen synnyn ehkäisystä, poistotekstiilistä ja materiaalien kierrätyksestä sekä oman kodin jätehuollon järjestämisestä.

 

LSJH mukana Saariston ympäristömessuilla Paraisten keskustassa (Kauppiaskadun varrella oleva parkkialue) la 10.6. klo 10–14. Tapahtuma on maksuton.