Tietoa ja elämyksiä jätehuollon kiertoajelulta

Mitä vanhalle vessanpöntölle tapahtuu? Miten tekstiilijätettä voi vähentää? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen Salon kahdeksasluokkalaiset saavat vastauksen tutustuessaan lähiviikkoina jätehuoltoon ja kierrätykseen.

Korvenmäen jätekeskuksessa käy lähiviikkoina kova kuhina, kun Salon 8.-luokat tutustuvat jätehuoltoon, lajitteluun ja jätteen synnyn ehkäisyyn Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH:n) vieraina. LSJH tarjoaa oppilaille bussikierroksen Korvenmäen jätekeskukseen Saloon sekä Salon Työverstas EkoCenteriin. Jätekeskuksessa oppilaat saavat tietoa jätekeskuksen toiminnasta ja jätehuollosta. He tutustuvat myös tekstiiliaiheiseen näyttelyyn, jossa pohditaan, miten tekstiilijätettä voi hyödyntää ja määrää vähentää.

Lounais-Suomen Jätehuolto on yksi Tekstiili 2.0. -hankkeen vetäjistä, ja vastaa muun muassa tekstiilien keräyksestä jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Hankkeen tavoitteena on selvittää poistotekstiiliraaka-aineiden laatu, määrät ja keräystapoja sekä löytää kustannus- ja resurssitehokkaita tapoja saada tekstiilijätteet paremmin hyödynnettyä. Yksi yhteistyökumppaneista on Salon EkoCenter, jossa oppilaat tutustuvat kierroksen aikana työpajan toimintaan sekä projektissa kerättyjen tekstiilien lajitteluun.

Jatkossa LSJH:n toimialueen kaikki 17 kunnan 8.-luokkalaiset kutsutaan vuosittain jätehuoltoteemaisille bussikierroksille. Keväällä kiertävät Turun ja Salon koulut, syksyllä muiden kuntien koulut. Kiertoajelut ovat osa LSJH:n neuvontaa, jonka kautta tavoitetaan vuosittain jopa 19 000 alueen asukasta. LSJH tarjoaa ryhmille bussikuljetuksen koululta sekä opastuksen tutustumiskohteissa maksutta.