Tutustu Saaristomeren uuteen huoltoalukseen 14.6. klo 16–18 Forum Marinumilla

Julkaisija: Pidä Saaristo Siistinä ry ja Lounais-Suomen Jätehuolto

Saaristomerellä ympäristönhuoltotyötä tekevän Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalus M/S Roope saa tänä kesänä seuraajan. Uuden huoltoaluksen kastaa kansanedustaja ja suuri Itämeren ystävä Saara-Sofia Sirén Forum Marinumin laiturilla keskiviikkona 14. kesäkuuta, ja samana päivänä aluksen ovet ovat avoinna yleisölle klo 16–18.

Vuonna 1969 perustettu Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ylläpitää saariston ja järvialueiden puhtautta muun muassa jäsenilleen tarkoitetuilla Roope-palvelupisteillä merialueilla ja Järvi-Suomessa. Satamista, saarista ja vesiltä löytyviin Roope-palveluihin kuuluvat jätepisteet, kuivakäymälät, kelluvat septitankin tyhjennysasemat ja retkisatamien huoltoa. Ympäristönhuoltoa tehdään Saaristomerellä, Saimaalla, Päijänteellä ja Pohjanlahdella kullakin alueella omalla huoltoaluksella. Kaikki työveneet ovat olleet raskaassa käytössä ja palvelleet yhdistystä ja vesilläliikkujia jo 20–30 vuoden ajan. Akuutein tarve aluskannan uusimiselle on ollut Saaristomerellä, jossa M/S Roope on jätemäärien kasvaessa jäänyt auttamatta liian pieneksi ja aiheuttanut haasteita jo pitkään.

Kahden Kalusto kuntoon -kampanjakauden aikana kerättyjen lahjoitusten, yritysyhteistyön ja valtion tuen myötä PSS ry sai vihdoin mahdollisuuden tilata Saaristomerelle uuden huoltoaluksen lokakuussa 2016. Sopimus 1,6 miljoonan euron huoltoaluksen rakentamisesta solmittiin paraislaisen konepajan ja venevalmistajan Oy HL-Metal Ab:n kanssa, ja rakennusprojekti toteutettiin ennätysajassa. Vanha alus siirtyy toistaiseksi korvaamaan yhdistyksen Järvi-Suomen toiminta-alueella operoivan M/S Roope-Saimaan.

– Kiitämme suuresti kaikkia tähän mennessä Kalusto kuntoon -kampanjaan lahjoittaneita.  Kampanja tulee kuitenkin jatkumaan, sillä kolmannen kampanjakauden tavoitteena on kerätä varoja myös Saimaan, Päijänteen ja Pohjanlahden vesistöillä operoivien huoltoalusvanhuksiemme kunnostamiseen ja uusimiseen, kertoo PSS ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

PSS ry:n yhteistyökumppani Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) on investoinut Saaristomeren uuden huoltoaluksen jätehuoltokalustoon tehostaakseen Saaristomeren jätehuoltopalveluita. LSJH vastaa yli 4 500 ulkosaariston kiinteistöjen jätehuollosta Saaristomerellä. Saaristo-olosuhteissa jätehuolto on huomattavasti haastavampaa kuin mantereella.

– Toimiva jätehuolto on yksi herkän saaristoluonnon säilymisen perusedellytyksistä. Jo useita vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö kunnallisen jätehuollon ja PSS ry:n kesken on mahdollistanut hyvin palvelevan jätehuoltoinfran rakentamisen saaristoon. Saariston jätehuollon toimivuuden, saaristoluonnon suojelemisen ja saaristolain toteutumisen kannalta on edelleen tärkeää jatkaa ja kehittää PSS:n ja LSJH:n jätehuoltoyhteistyötä saaristossa, kertoo asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta LSJH:sta.

Suurempi alus tehostaa jätehuoltopalveluita Saaristomerellä

Touko–kesäkuun vaiheessa valmistunut alus on 23,9 metriä pitkä ja 9 metriä leveä eli edeltäjäänsä 8 metriä pidempi ja 5 metriä leveämpi. Tilaa kannella on noin 100 neliömetriä ja kantavuutta reilut 50 tonnia. Aluksen nosturilla pystyy nostamaan 1000 kilon taakan jopa 20 metrin päästä. Moottoreina toimivat kaksi Nokialla valmistettua 8,4L Sisu Agcoa (AGCO Power) akselivedolla. Aluksen marssivauhti sijoittuu kuormasta riippuen noin 8–10 solmun tienoille. Yhdistyksen periaatteiden mukaisesti merieliöille haitallisista antifouling-maaleista on luovuttu, ja pohjan pitää puhtaana SonicShield-ultraäänijärjestelmä.

Suurempi alus mahdollistaa jätehuoltopalveluiden laaja-alaisen parantamisen ja kehittämisen sekä taloudellisesti että ekologisesti. Esimerkiksi PSS ry:n kelluvien imutyhjennysasemien tyhjennys hoituu uudella aluksella helposti, kun aluksen ponttoneihin sijoitetaan 20 kuutioiset lietesäiliöt pumppuineen. Myös uusia tehtäviä voidaan vastaanottaa paremmin esimerkiksi meritutkimukseen liittyen.

Uuden aluksen ensimmäinen tulikoe on heti heinäkuun alkuun sijoittuva PSS ry:n ja LSJH:n yhteinen jätekeräys saaristossa. 3.–6.7.2017 alus kiertää Paraisten, Kemiönsaaren ja Rymättylän saaristossa ja ottaa maksutta vastaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua. Keräykseen voi tuoda myös rakennus- ja siivousjätettä LSJH:lta ennakkoon ostettaviin suursäkkeihin pakattuna. Lisätietoa ja tarkempi aikataulu löytyvät LSJH:n kotisivuilta.

Avoimet ovet tarjoavat ympäristötietoa kansalaisille

Avoimet ovet tarjoavat yhdistyksen jäsenille, Kalusto kuntoon -kampanjaan lahjoittaneille ja kaikille Saaristomeren suojelusta kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua uuteen alukseen ja Saaristomerellä tehtävään ympäristönhuoltotyöhön. PSS ry:n teltalla voi tukea yhdistyksen toimintaa ostamalla Roope-tukituotteita ja lahjoittamalla. LSJH:n teltalla ympäristöneuvojat ovat paikalla vastaamassa saariston jätehuoltoon sekä jätteiden lajitteluun liittyviin kysymyksiin. Teltalla voi myös osallistua pieneen visailuun ja voittaa palkintoja.