Vinkkejä vapun jätteiden lajitteluun

Vappuna kansa kömpii ulos koloistaan ja suuntaa säästä huolimatta ulos luontoon tai takapihalle. Ympäristö kannattaa pitää mielessä vappua juhliessa. Poimi tästä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) vinkit lajitteluun ja kestävämpään vapunviettoon.

Foliopallo: Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, käy nakkaamassa ne polttokelpoisen jätteen jäteastiaan.

Ilmapallo: Puhjenneet ilmapallot ovat nekin polttokelpoista jätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä oleva muovipakkauksen sen sijaan voi kierrättää lajittelemalla sen muovipakkausten keräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä sekä nykyään jo monessa taloyhtiössä. Katso lähin ekopiste osoitteesta www.kierrätys.info.

Keksipaketti: Kartonkinen keksipaketti kiertää hylsykartongiksi kartonkipakkausten keräysastiasta.

Kertakäyttöastiat: Suosi mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä muovisia pakastusrasioita tai astioita. Fiinimmän kattauksen ystävä kattaa piknikillekin posliinikipot ja lasiset juomalasit. Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, kuuluvat märät, likaiset ja muoviset kertakäyttöastiat polttokelpoisen jätteen astiaan.

Lautasliina: Käytetyt lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.

Metallitölkki: Missä ikinä oletkaan, älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.

Munkkirasva: Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin! Voit laittaa rasvan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan.

Piknikviltti: Tuliko piknikvilttiin tahra, joka ei lähde pois pesussa? Kuluiko monta vuotta käytössä ollut lempiviltti käyttökelvottomaksi? Älä heitä tekstiilijätettä polttokelpoiseen jätteeseen, vaan kierrätä se poistotekstiilinä! Poistotekstiiliä otetaan maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla sekä kiertävissä keräyksissä. Lue lisää osoitteista www.lsjh.fi/poistotekstiilit-keraykseen sekä poistotekstiili.turkuamk.fi/telaketju/.

Ruoantähteet: Älä hamstraa ylen määrin, vaan pakkaa piknikille tai pöytään ruokaa vain sen verran, kuin porukalla syötte. Ota piknikille lähtiessäsi ruoantähteiden varalta mukaan sanomalehteä tai paperinen biojätepussi. Vie tähteet mukanasi esimerkiksi taloyhtiön biojäteastiaan tai kotikompostoriin.

Serpentiini: Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen. Oikea osoite serpentiiniroskalle on polttokelpoisen jätteen jäteastia. Kestoserpentiiniä voi myös virkata itse ja näin ehkäistä turhan jätteen syntyä!

Simapullo: Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina.

Sipsipussi: Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.

Skumppalasi: Mikäli lasinen skumppalasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet polttokelpoiseen jätteeseen. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan.

Skumppapullo: Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan.

Skumppapullon korkki: Googlettamalla löytyy jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele polttokelpoiseen.

Suihkuserpentiini: Suihkutettava serpentiini itsessään on polttokelpoista jätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä. Lisätietoa vaarallisista jätteiden vastaanotosta osoitteessa www.lsjh.fi/vaarallisten-jatteiden-vastaanotto.

Tippaleipä-, perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit: Mikäli ruokatarpeet ostaa valmiina kaupasta muovipakkauksissaan, kuuluu pakkaukset lajitella muovinkeräysastiaan.

Vappukrääsä: Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, karnevaalikilkattimet, viirit ja vempaimet sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite polttokelpoinen jäte.

Ylioppilaslakki: Ylioppilaslakin hienous on se, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se polttokelpoiseen jätteeseen.

Missä ja miten ikinä vappua vietätkin, varustaudu roska- ja biojätepusseilla, jotta voit viedä jätteet mukanasi. Puistoissa ja kaupungilla sijaitsevat yleiset roska-astiat saattavat vappuna täyttyä ääriään myöten, eikä niihin pitäisi muutenkaan laittaa kuin polttokelpoista jätettä.

 

Unohdimmeko listasta jonkin mieltäsi askarruttavan jätteen? Ei hätää! Jätteiden ABC:sta löydät kaikkien jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeet: www.lsjh.fi/abc.

Lajitteluintoa vappuun!