Vuoden 2017 jätemaksut vahvistettu – perusmaksu alensi jätteenkäsittelymaksua

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on yhtenäistänyt toimialueensa jätehuollon taksarakenteen ja jätemaksut vuodelle 2017. Olennaisin muutos taksarakenteessa on jätehuollon perusmaksun käyttöönottaminen ja polttokelpoisen jätteen käsittelymaksun aleneminen. Taksarakenteen muutos on mitoitettu siten, että asukkaiden vuosittaiset jätehuoltokustannukset pysyvät vastaavina kuin tällä hetkellä. Kunnan vastuulla oleva jätehuolto, jota Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) hoitaa, on kustannettu aiemmin pääosin jätteenkäsittelymaksuilla. Perusmaksu on ollut käytössä ainoastaan Salossa, Paimiossa, Sauvossa ja Kemiönsaarella.

Perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, jolla katetaan kotitalouksille asiointihetkellä maksuttomia jätehuoltopalveluja ja jätehuollon viranomaistoimintaa. Omakotitaloille perusmaksu on 23,85 € ja vapaa-ajan asunnoille 15,00 € vuodessa. Asunto-osakeyhtiöissä perusmaksu on porrastettu kierrätettävien jätteiden erilliskeräysvelvoitteiden perusteella. Vähintään 4 huoneiston kiinteistöille asuntokohtainen maksu on 18,00 €, 10 huoneiston kiinteistölle 16,00 € ja 20 huoneiston kiinteistöille 12,50 € vuodessa. Lounais-Suomen Jätehuolto laskuttaa perusmaksun kiinteistöiltä ja raportoi perusmaksutulojen käytöstä verkkosivuillaan.

Polttokelpoisen jätteen käsittelymaksu aleni 1.1.2017 alkaen 150 euroon tonnilta (alv 0 %), mikä on Turun seudulla 31 € ja Salon seudulla 11 € aiempaa tonnihintaa edullisempi. Jätteenkäsittelymaksu laskutetaan asukkailta osana jäteastian tyhjennysmaksua, joten tyhjennysmaksut alenevat muutoksen myötä. Jätetaksassa on vahvistettu kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen jätemaksut, jotka LSJH laskuttaa asiakkailta. Tyhjennysmaksuun sisältyvän käsittelymaksun osuus aleni noin 17 %, eli 240 litran astiassa 0,63 € ja 660 litran astiassa 1,73 € tyhjennystä kohti.

Kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa hinnat sovitaan asiakkaan ja jätekuljetusliikkeen kesken. Jätekuljetusliikkeitä laskutetaan keräämästään polttokelpoisesta sekajätteestä alennetulla käsittelymaksulla 1.1.2017 alkaen, joten niiden tulisi huomioida käsittelykustannuksen aleneminen asiakassopimuksissaan.

Lisätietoa jätetaksasta ja -maksuista

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan toimialueeseen kuuluu 17 kuntaa: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo ja Turku. Kunnan järjestämä jätteenkuljetus on käytössä Kemiönsaarella, Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa, Raisiossa sekä Paraisten saaristoalueella ja Ruskossa Vahdon alueella.