Ympäristöneuvontaa ylä- ja alakouluikäisille jälleen kasvotusten

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on käynnistänyt 8.-luokkalaisille suunnatut jätehuollon kiertoajelut ja 3.–4.-luokkalaisille suunnatut jätteen synnyn ehkäisyyn opastavat synttärikutsut parin vuoden koronatauon jälkeen. Kiertoajelulle osallistuvilla on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollisuus tutustua Salon Korvenmäen vierailukeskus Hehkuun ja ekovoimalaitokseen.

Kiertoajelut ja synttärikutsut ovat palanneet Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ympäristöneuvonnan palveluvalikoimaan parin vuoden tauon jälkeen.

– LSJH:n ympäristöneuvojat kehittivät koululaisten ympäristökasvatustuokioiden tilalle sähköisen oppimateriaalin koronapandemian rajoittaessa kokoontumisia. Materiaalin avulla koulut pystyivät tutustumaan kestäviin kulutusvalintoihin ja jätehuoltoon etänä. Tänä keväänä palataan kasvotusten pidettäviin oppitunteihin, iloitsee LSJH:n ympäristökasvatuksen ja jäteneuvonnan palvelupäällikkö Katariina Humalamäki.

Synttärikutsut ja kiertoajelut ovat osa LSJH:n tekemää neuvontatyötä, jota rahoitetaan asuntokohtaisella jätehuollon perusmaksulla.

– Lapset ja nuoret ovat ympäristöasioita ajatellen tärkeä kohderyhmä, sillä jätteen määrää vähentämällä sekä jätteitä kierrättämällä voimme säästää luonnonvaroja tuleville sukupolville. Jokainen voi vaikuttaa positiivisesti ympäristöömme ja pienilläkin arjen teoilla on suuri merkitys, Humalamäki pohtii.

Synttärikutsuilla opitaan kestävää kuluttamista

Alakouluille suunnatuilla synttärikutsuilla opitaan kestävää kuluttamista ja keinoja jätteen määrän vähentämiseen elämyksellisen oppimisen avulla.

Oppitunnilla luokan eteen katetaan kaksi pöytää, joista toisessa käytetään kertakäyttöisiä materiaaleja ja toisessa kestotuotteita. Lapset pääsevät vertailemaan, kumpi on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.

– Synttärikutsujen tavoitteena on laittaa lapset pohtimaan, kummasta pöydästä syntyy enemmän jätettä synttärien tuoksinassa. Osallistavan tehtävän avulla lapset oivaltavat, että heidän valinnoillaan on merkitystä ja heistä jokainen pystyy vähentämään jätteen määrää ja luonnonvarojen kulutusta, Humalamäki kuvailee.

Kiertoajeluilla ympäristökasvatusta kasiluokkalaisille

LSJH:n toimialueen kaikkien 18 kunnan kahdeksasluokkalaiset kutsutaan vuosittain jätehuoltoteemaisille bussikierroksille. Nuorille suunnatuilla kiertoajeluilla nuoret pääsevät tutustumaan jätehuoltoon, lajitteluun sekä kestäviin kulutustottumuksiin ja jätteen määrän vähentämiseen.

Reilun parin tunnin retken aikana koululaisryhmät tutustuvat jätekeskukseen ja lajitteluasemaan sekä LSJH:n toiminnalliseen näyttelyyn ja kierrätyskeskukseen tai ekovoimalaitokseen.

– Tänä vuonna kouluilla on ensimmäistä kertaa mahdollista valita, haluavatko he vierailla Turun vierailukeskus Kahmarissa vai Salon vierailukeskus Hehkussa. Salossa oppilaat pääsevät ensimmäistä kertaa tutustumaan myös Lounavoiman ekovoimalaitokseen, Humalamäki kertoo.

Keväällä 2023 ajovuorossa ovat Raision, Salon, Turun, Ruskon ja Uudenkaupungin kasit. Syksyllä vuorossa ovat Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Paraisten, Pöytyän ja Sauvon kahdeksasluokkalaiset.

– Kevään osalta ilmoittautuminen kiertoajeluille on päättynyt. Olemme yhteydessä syksyllä vuorossa oleviin kouluihin sähköpostitse heti koulujen alettua.